Nyt fra branchen

To unge designtalenter rydder bordet

Emma Bukhave Vidarsson og Anna Ohmsen fra Kunstakademiets Arkitektskole (KADK) med designet Frames.

To unge designtalenter løb med begge hovedpriser til årets FSC Design Award.

For første gang i FSC Design Awards historie løber de samme personer med både Mad & Boligs designpris og FSC Design Award.

De suveræne vindere blev Emma Bukhave Vidarsson og Anna Ohmsen fra Kunstakademiets Arkitektskole (KADK) med designet Frames, der ifølge dommerne er en tidløs og dynamisk pendel, Frames, bestående af simple og gentagne trærammer.

Rammerne er udelukkende lavet af FSC-certificeret træ, som understreger designernes fokus på bæredygtighed, skriver FSC Design Award i en pressemeddelelse.

51 design- og arkitektstuderende fra hele landet udstillede fra 13.-14. november deres bud på fremtidens bæredygtige trædesign hos Aller Media på Havneholmen i København.

35 designs blev vurderet af et professionelt dommerpanel fra designbranchen, som oplevede innovative designs lige fra garderobebænke, lamper, reoler og bænk til et altanmøbel.

 

Et magisk og dragende design
”Frames er æstetisk smuk, arkitektonisk, magisk og dragende og der er tænkt over former, materialer og farver – alt dette er grundene til, at Frames vinder dette års konkurrence”, var begrundelsen fra årets dommerpanel. Gitte Willemoe Matzen, chef for FDB Møbler hos Coop Danmark A/S og dommer ved FSC Design Award 2018, beskriver Frames således:

– Lampen Frames skiller sig ud på en overbevisende måde ved sit magiske dragende design. Lampen inviterer til, at man går på opdagelse i designet, som vil optræde forskelligt hver gang det betragtes. Og så er der en befriende taktilitet over lampen, som er et rungende modsvar til den digitale bølge der også skyller ind over belysning som kategori i dag, siger Gitte Willemoe Matzen.

– Lampens ansvarlige profil omkring produktion og fragt har naturligvis også vægtet i bedømmelsen – men det er skønt og bekræftende at se design og ansvarlighed gå hånd og hånd i dette design.

 

Overvældende at stå med to priser
Emma Bukhave Vidarsson og Anna Ohmse synes, det var en overvældende følelse at vinde både FSC Design Award og Mad & Boligs Designpris.

– Vi er virkelig glade og taknemmelige, siger de to designere.

– At dommerne har valgt vores design, er en kæmpe cadeau, som ikke helt kan beskrives. Det er et tegn på, at vores design fungerer funktionelt og ikke bare er godt på billeder. Det betyder altså at de kan se muligheder i Frames og at det er et produkt som rent faktisk kan produceres. Det er vi meget beæret over og glæder os til vores sparringsforløb med Kvist Industries.”

FSC Design Award er en succes
Søren Dürr Grue, direktør i FSC Danmark, er glad og tilfreds.

– Det har været en vellykket konkurrence, hvor de studerende har vist et højt fagligt niveau og et stort engagement i bæredygtighed. Og det er tydeligt, at de har en dyb fornemmelse af behovet for at tænke bæredygtighed ind i deres designs.

– Konkurrencen har stor betydning, for det er vigtigt med et øget fokus på bæredygtighed, også i designbranchen. Designere har en stor indflydelse på de produkter, der ender på butikshylderne, og når bæredygtighed tænkes ind i designet, er det nemmere for forbrugerne at vælge bæredygtige produkter.

Præmier ved FSC Design Award 2018
Som vindere af FSC Design Award 2018 modtager Emma Bukhave Vidarsson og Anna Ohmsen et unikt samarbejde med en af Danmarks dygtigste møbelproducenter, Kvist Industries. Sammen indgår de et spændende sparringsforløb omkring udviklingen af Frames.

Som en del af forløbet rejser Emma og Anna til Kvist Industries fabrik i Letland, hvor de sammen vil arbejde på at udvikle prototypen frem imod et salgsklart FSC-certificeret produkt. På turen får Emma og Anna også mulighed for at opleve en FSC-skov på nært hold og gå på opdagelse i landets fantastiske vilde natur.

– Vi skal nu sammen med vinderne produktmodne ideen – således at produktet har en bæredygtig forretningsmæssig fremtid. Det kunne jo være interessant, hvis en af vores eksisterende kunder vælger at tage produktet til sig, siger Søren Kvist.

– Designvinderne skal have muligheden for at få indsigt i vores proces fra ide til produkt og hvordan de næste step vil forløbe såfremt produktet sendes i en større produktion. Endvidere skal vinderne have indsigt i hvordan vi hos Kvist Industries A/S arbejder med FSC-træ i dagligdagen, som en del af en bæredygtig strategi.


Mad & Boligs designpris

Ud over prisen for FSC Design Award uddelte Mad & Bolig også deres årlige design – og ærespris.

For første gang i FSC Design Award historien, gik Designprisen også til Design Award vinderen.

Designprisen gik altså til Emma og Anna fra Kunstakademiets Arkitektskole (KADK) med designet Frames. Ud over æren får de et interview i magasinet Mad & Bolig og det multifunktionelle møbel Radius fra FDB Møbler.

Ærespris til Skagerak
Mad & Boligs ærespris gik i år til Skagerak for at have gjort en forskel. Siden 1976 har Skagerak produceret møbler, havemøbler og accessoires i træ med fokus på etik og bæredygtig produktion. I dag er omkring 55 procent af deres totale produktion FSC-certificeret, og ambitionen er, at 100% af produktionen skal være certificeret i slutningen af 2020.

Billeder af finalisterne

 

Louise Laursen Bitsch.
Pernille Løgstrup Iversen.
Pernille Løgstrup Iversen.j
Lærke Ryom.
Lise Vester.
Nicoline Cecilie Vestergaard.
Jens Andreas Skovgaard.
Julie Strange.
Kirstine Bovbjerg Christensen.

 

 

 

 


Dommerpanalet

Dommerpanelet ved FSC Design Award 2018 bestod af:

Gitte Willemoe Matzen, chef for FDB Møbler hos Coop Danmark A/S.

Søren Kvist, produktions- og udviklingschef hos Kvist Industries.

Jonas Engberg, Sustainability Manager hos IKEA.

Mads Arlien-Søborg, partner i trend- og designbureauet We Made It.

Maja Bøgh Vindbjerg, finalist ved FSC Design Award 2014 og stifter af interiørbrandet NUR.

Rune Schween, Head of Design for ScanCom International.

Årets konferencier var tv-vært Sofie Østergaard, som blandt andet er kendt som vært på DR-kanalerne.Om FSC Design Award

FSC Design Award, som arrangeres af FSC Danmark, afholdes i år for tolvte gang. FSC Design Award er en innovativ designkonkurrence, som udfordrer danske design- og arkitektstuderende til at tænke i nye baner og forene bæredygtighed med æstetisk trædesign. Konkurrencens formål er at inspirere fremtidens designere til at tænke bæredygtighed ind i deres designs og se mulighederne i træ som et naturligt element. Konkurrencen gør dermed de unge designere opmærksomme på certificeret træ som et miljørigtigt materiale samt den forskel, som de kan gøre for verdens skove, miljøet, dyr og mennesker ved at træffe et bæredygtigt materialevalg.

FSC Design Award udskrives i år i samarbejde med Verdens skove, Mad & Bolig og Kvist Industries, Formland, Ikea, FDB Møbler, ScanCom og Jysk.