Nyt fra branchen

Tatiana Bilbao Estudio på Louisiana

Arkitekturens Værksteder. Tatiana Bilbao Estudio Tatiana Bilbao Estudio, Museo Arévalo – Adrastus Collection, Arévalo, SpainenForventes opført 2023© Tatiana Bilbao Estudio 

Louisiana åbner til efteråret den tredje udstilling i serien Arkitekturens Værksteder. Denne gang med den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao.

Til efteråret åbner Louisiana den tredje udstilling i serien Arkitekturens Værksteder. Denne gang med den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao, som repræsenterer en generation af arkitekter, der stræber efter andet og mere end alene god arkitektur. Med Tatiana Bilbao Estudio går vi bag kulisserne og kommer tæt på proces, tanker, arbejdsmetoder og filosofi omkring værkerne for at afsøge arkitekturens grænsedragninger, skriver Louisiana en pressemeddelelse.

Tatiana Bilbao er født i 1972 og opvokset i Mexico City. Hun har bygget i mange andre lande end Mexico og arbejder med et globalt udsyn, men Mexicos kulturelle, sociale og politiske forhold er en naturlig del af hendes virke. Ofte uudtalt, men det sociale engagement er som en indbygget refleks – en måde at tænke på.

Bilbaos værk kan groft kategoriseres i to typer: De brødfødende projekter med økonomiske og kunstneriske muligheder for at eksperimentere og udvikle et arkitektonisk vokabular. Og projekter, der er styret af en minimal økonomi og som arkitekten måske slet ikke bliver betalt for – de sociale boliger i Mexico. Den viden, hun tilegner sig i de mere traditionelle opgaver, bruges til at skabe nødvendige, bæredygtige løsninger og overkomme problemer i realiteternes verden. Bilbao har henvendt sig med talrige initiativer til den Mexicanske stat, der er ansvarlig for at sikre alle mexicaneres konstitutionelle ret til en bolig.

De to sfærer i Bilbaos arbejde er forbundet i simpel geometri. Et værktøj, der kan formidle arkitektur til uuddannede bygningsarbejdere i Mexico. Det er geometri, som hånden kan tegne, modsat det parametriske design – design der, groft sagt, skabes ved hjælp af tegneprogrammers algoritmiske tænkning –  som langt de fleste arkitekter arbejder med i dag. Både i proces og fremstilling arbejder Bilbao med papircollage, en analog tilgang til faget, der i dag domineres af virtuelle renderinger.

Udstillingen er disponeret i tre sektioner. Den første har sit afsæt i Mexicansk kultur og landskab, der danner baggrund for Bilbaos virke, og efterfølgende bliver tegnestuens processuelle tilgang og metode introduceret. Tredje sektion viser 1:1 installationer over værker, der anskueliggør arbejdet med geometri, materiale og landskab. Den botaniske have i Culiacan og et nyt Akvarium – og Research Center i Mazatlán – er blandt eksemplerne.

 

Arkitekturens Værksteder. Tatiana Bilbao EstudioTatiana Bilbao Estudio, Mazatlan Aquarium, Mazatlan, MexicoForventes opført 2021© Tatiana Bilbao Estudio

I 2017 åbnede udstillingsserien Arkitekturens Værksteder med portrættet af den kinesiske tegnestue Amateur Architecture Studio med Wang Shu og Lu Wenyu i spidsen. I 2018 fulgte udstillingen So Far … med chilenske Alejandro Aravena og tegnestuen Elemental. Begge tegnestuer karakteriseres ved deres sociale og politiske engagement og ved gennem arkitekturen at stille spørgsmål til eksisterende magtstrukturer og arkitektoniske paradigmer og med deres særlige greb at gentænke og udfordre arkitekturens felt.

Udstillingen er støttet af Realdania. Sponsor for Louisianas arkitekturudstillinger.

Louisiana Channel: Tatiana Bilbao bliver interviewet af Louisiana Channel forud for udstillingen.

Se video, hvor Tatiana Bilbao taler om bæredygtighed, er allerede tilgængelig.