Nyt fra branchen

Studerende flytter ind i flydende containerboliger

På det salte havvand ud for Refshaleøen ligger de fem nye Urban Riggers, som i øjeblikket i fuld gang med at blive beboet af studerende. Foto: Urban Rigger.

De første studerende er i gang med at flytte ind i BIGs flydende containerboliger i Københavns Havn ud for Refshaleøen.

På det skvulpende vand i Københavns Havn ligger nogle af byens mest spektakulære studieboliger. Urban Rigger, hedder de og er designet af tegnestuen BIG.

Containerboligerne fyldes i øjeblikket med flyttekasser, møbler og studiebøger. De første studerende er nemlig i fuld gang med indflytningen – og takket være store vinduespartier giver boligerne de bedste betingelser for dagslys og godt udsyn, skriver VELFAC i en pressemeddelelse.

Når ejendomsmægleren taler om havudsigt, er der typisk nogle hundrede meter til vandet. Som minimum. Men det er en helt anden sag med Københavns innovative containerboliger for studerende, Urban Rigger, som ligger i vandet ud for Refshaleøen. Her udgør det salte havvand det fundament, der holder boligerne oppe. Og havudsigten er dermed indiskutabel.

Den første prototype af Urban Rigger-boligerne så dagens lys i 2016. Nu er fem nye, opgraderede riggers føjet til samlingen. Der var indvielse i oktober 2019, og nu er indflytningen godt i gang.

Urban Rigger 2.0, som vi kalder de fem nye containerboliger, skal tale endnu mere til de studerende og er opgraderinger af prototypen. Det indebærer blandt andet en bedre udnyttelse af pladsen, en stor kælder, flere fællesarealer og endnu mere dagslys. De i alt 60 boliger er i fuld gang med at blive beboet i øjeblikket, så der er god aktivitet herude, siger Peter Mayntzhusen, CTO-teknisk direktør hos Urban Rigger.

 

Holder vandet ude og lukker dagslyset ind
For at kunne klare vind, vejr og dagligt brug – og ikke mindst holde vandet ude – består de spektakulære boliger af robuste materialer såsom et betonfundament, Cortenstål og brandhæmmende materialer. Desuden har man i version 2.0 brugt endnu flere ressourcer på at projektere bedre løsninger til vinduesåbningerne.

Vi har at gøre med ekstra store vinduesåbninger i en stålkonstruktion. Det betyder, at det er nødvendigt med en profil, der kan bære de store vinduer. Derfor har vi i version 2.0 projekteret selve stålkonstruktionerne i forhold til vinduesåbningerne.

– Det har vi fra start været i dialog med Velfac om, så vi ender med det bedst mulige resultat, siger Peter Mayntzhusen.

– Dagslys er selvsagt altafgørende i en bolig. Jo mere dagslys, jo bedre. Når man tænker på, hvordan en container normalt er indrettet, er dagslys ikke ligefrem øverst på listen. Men det er anderledes med Urban Rigger, hvor store Velfac-vinduespartier lukker en masse lys ind. Både direkte sollys, men også det lys, som spejler sig i det omkringliggende vand. Det gælder både i boligerne, men også i den opgraderede kælder.

 

Udsyn til lands og til vands
Et andet vigtigt parameter ved de opgraderede containerboliger er det udsyn, som de store vinduespartier skaber.

– Vinduerne har rigtig meget at sige i forhold til udsynet indefra og ud. Det er vigtigt, at man som beboer føler sig tæt på både hav og det pulserende byliv på landjorden. Det synes vi i høj grad er lykkedes med de store vinduespartier, som tilmed har skydedøre. En funktionel detalje, som sætter prikken over i’et, forklarer Peter Mayntzhusen.

Hos Velfac sætter man en stor ære i at være en del af et visionært projekt, som skaber flere studieboliger på en ny og anderledes måde.

– Det er næppe gået nogens næse forbi, at der mangler studieboliger i landets største byer. Derfor er et projekt som dette virkelig kærkomment. Det er intet mindre end genialt, hvordan man kan udnytte pladsen på havet til boliger så tæt på centrum. Vi er stolte af at være en del af Urban Rigger – både i version 1.0 og 2.0, siger Pascal Kops, Key Account Manager.