Nyt fra branchen

Snedkernes Efterårsudstilling går klimavejen

Snedkernes Efterårsudstilling viser klimavenlige møbler af sammenpresset savsmuld med svampelim over hamp, pil og ålegræs til overskudsmaterialer fra industrien.

Snedkernes Efterårsudstilling vil i år komme med bud på, hvordan eksperimenterende møbelkunst bidrager til klimadiskussionen og tager både fat i fremtidens bolig og i, hvordan vi kan nytænke og gentænke ressourcer og konventioner, skriver DAC i en pressemeddelelse.

Re-think, Re-use, Re-duce er både udstillingens titel og de tre benspænd, årets udstillere har skullet integrere i deres møbelprojekter. Flere af møblerne er designet af bæredygtige materialer – fra sammenpresset savsmuld med svampelim over hamp, pil og ålegræs til overskudsmaterialer fra industrien, mens andre fabulerer mere kunstnerisk over verdens miljøproblemer.

– Vi forbruger allerede nu 1,7 gange jordens ressourcer om året, og i 2050 er vi 9,7 milliarder mennesker på jorden; det svarer til en forøgelse på 30 procent. Vi bliver nødt til at gøre noget. Årets SE-udstilling påstår ikke, at vi har svaret, men vi synes, det er vigtigt at deltage i debatten og komme med bud på, hvordan vi kan nytænke, genbruge og minimere materialer, transport og arbejdsgange og i det hele taget gentænke måden, vi bruger og omgiver os med møbler på, siger Formand for Snedkernes Efterårsudstilling Claus Mølgaard.

Fremtidens bolig bliver mindre og mere fleksibel, og møblerne bliver i højere grad multifunktionelle. Den tendens afspejler sig i årets udstillingsarkitektur, hvor Guldgalleriet på DAC bliver iscenesat som en stilladsstruktur i flere niveauer. Processen og historien bag de enkelte møbler kommer i fokus, og flere af udstillernes idéer kommer til at indgå som visuelle elementer i udstillingen.

Udstillingsdesignet mimer nye måder at bygge og bo på i fremtiden, hvor byerne vokser, kvadratmeterpriserne øges, og boligarealerne mindskes. BLOX-bygningen, som huser DAC, kan opfattes som en offentlig bygning, der spejler vores tid: Den er urban og formet som en boks i glas med forskellige planer, der skaber varierede kig ind i bygningen. Den fornemmelse har jeg forsøgt at integrere i udstillingen med forskudte planer og komprimerende arealer, siger udstillingsarkitekt Jacob Manz, der samarbejder med stilladsfirmaet LAYHER til udstillingen for også her at minimere materialespild, da stilladsers natur jo er at blive brugt igen og igen.

DAC glæder sig til, at danske såvel som internationale udstillingsgæster kan opleve eksperimenterende og bæredygtigt design i særklasse.

Vi er enormt stolte over at kunne præsentere Snedkernes Efterårsudstilling i DACs Guldgalleri, som netop i år sætter fokus på det, der ligger DAC allermest på hjerte, nemlig bæredygtighed. DACs gæster kan glæde sig til et fantastisk kig ind i fremtiden for møbeldesign og opleve, hvordan vi bør indrette os i en klimapresset verden – uden at gå på kompromis med vores verdensberømte tradition for exceptionelt godt håndværk og design, siger Kent Martinussen, administrerende direktør i DAC.

Når Snedkernes Efterårsudstilling åbner dørene i november, bliver det i samarbejde med Dansk Arkitektur Center, DAC, i Københavns nye bygningsværk BLOX.