Nyt fra branchen

SLA vinder ikonisk finsk campuslandskab

I 2018 tegnede SLA masterplanen for hele Aalto University i Helsinki. Nu har SLA vundet opgaven om det første realiserede projekt, landskabet for den ikoniske universitetshovedbygning DIPOLI.

SLA skal designe campuslandskabet ved hovedbygningen for det ikoniske Aalto University i Helsinki.

SLA skal designe campuslandskabet for hovedbygningen for det ikoniske Aalto University i Helsinki, Finland. Projektet bliver første realiserede projekt i SLA’s masterplan for universitetet, skriver SLA i en pressemeddelelse.

De internationale danske naturdesignere SLA har allerede talrige realiserede projekter bag sig i Danmark, Norge og Sverige. Nu kommer turen til Finland, hvor SLA netop har vundet opgaven om at designe campuslandskabet for hovedbygningen for det ikoniske Aalto University i Espoo, Helsinki.

Hovedbygningen DIPOLI blev tegnet i 1966 af arkitektægteparret Raili og Reima Pietilä og er en milepæl indenfor den finske modernisme med dens organiske former og materialer fra den finske natur såsom fyrretræ, kobber og naturlige klipper. Det nye landskabsdesign skal på én gang bevare og forstærke disse naturlige kvaliteter, binde Aalto Universitet bedre sammen og skabe en klar identitet for udviklingen af campusområdet.

Projektet bliver det første realiserede projekt i Aalto Universitetets nye masterplan, der også er designet af SLA.

 

Illustration: SLA.

– I vores masterplan for Aalto Universitetet er landskabet for DIPOLI udpeget som den centrale livsnerve gennem campus. Ved således at skabe en grøn og blå rygrad for universitetet skaber vi et bedre og mere robust flow mellem DIPOLI, den nye metrostation og det ikoniske studenterhus tegnet af Alvar Aalto. Den grønblå rygrad skaber samtidige rum for nye uformelle mødepladser og sociale aktiviteter. En forstærket lokal natur og upcyclede byggematerialer skaber ro og samling mellem de mange forskellige bygninger og infrastrukturer. Endelig udnytter vi det kuperede klippelandskab til at skabe en serie af udsigtspunkter og views, der skaber genkendelighed og forbindelse til de mange andre ikoniske bygninger på campus, siger Stig L. Andersson, grundlægger og designdirektør i SLA.

SLA designede i 2018 den nye masterplan for Aalto University og hele den tilhørende Otaniemi halvø. Masterplanen muliggør udbygningen af 7.000 nye beboere til campusområdet og tilførslen af en lang række bymæssige og naturbaserede kvaliteter. Med masterplanen skabes et netværk af sammenvævede og sammenkoblede grønne områder, der binder det fragmenterede og lettere uensartede campus bedre sammen.

SLA har netop opstartet arbejdet med DIPOLI. Efter planen står projektet færdig i 2022.