Skat

Skat for dig der har:

– en personligt drevet virksomhed
Det kræver kun en registrering hos Skat at få en personligt drevet virksomhed. Her får du et CVR-nummer, og registreringen i Det Centrale Virksomhedsregister sikrer, at din virksomhed bliver registreret korrekt med hensyn til at betale skatter og afgifter til det offentlige.

Når du starter selvstændig virksomhed betyder det, at du skifter skattemæssig status. Hvis du stifter en personligt drevet virksomhed, skal du betale B-skat som selvstændig.

Det betyder, at din skat først bliver opkrævet, når året er omme. For at undgå skattesmæk (eller det modsatte) er det en god idé at betale skat i rater hen over året. Det sker automatisk, hvis du ændrer din forskudsopgørelse. Det kan du gøre via tast-selv på SKATs hjemmeside.

Det er som regel altid en god ide at tage kontakt til en revisor og få skatterådgivning, inden du starter op. Et par timers rådgivning kan hurtigt vise sig at være en god investering.

et selskab
Selvom det er let at registrere en personligt drevet virksomhed, er det ikke sikkert at det altid er den form, du skal vælge. I nogle tilfælde kan det være mere fordelagtigt at stifte et selskab i stedet. Det kræver, at du skyder penge ind i selskabet. Til gengæld kan du opnå nogle skattemæssige fordele, hvis din omsætning er tilstrækkelig stor.

Forbundet Arkitekter og Designere rådgiver ikke om skatteforhold for selvstændige men anbefaler medlemmerne at konsultere en revisor eller en advokat, inden de etablerer sig som selvstændige.

En revisor kan rådgive om eventuelle fordele ved sambeskatning med ægtefælle samt overveje, om et eventuelt underskud i virksomheden i det eller de første år må forventes og, om du skattemæssigt kan gøre brug af dette.

 

Sidst redigeret: 7. juli 2017