Nyt fra branchen

SHL Architects, SLA og Rambøll vinder bibliotek i Norge

Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects.

Schmidt Hammer Lassen Architects, SLA og Rambøll vinder Meierikvartalet-sitet i konkurrencen om Ibsen Bibliotek i Skien i Norge.

Med forslaget ”Foranderlige Perspektiver’”vinder Schmidt Hammer Lassen, SLA og Rambøll den prestigefulde konkurrence om at designe det nye Ibsen Bibliotek i Skien, Norge. Nu venter den politiske beslutning om placeringen af det nye ikoniske bibliotek i hjertet af den historiske by.

Den dansk-norske dramatiker og digter, Henrik Ibsen, får nu opkaldt et nyt 7.800 kvadratmeter bibliotek efter sig i Skien – designet af Schmidt Hammer Lassen, SLA og RambøllTeamet er netop kåret som vinder af den eftertragtede arkitektkonkurrence, som omhandlede to mulige grunde for det nye museum: Meierikvartalet og Kulturkvartalet. Den endelige placering vælges af Skien Kommune i marts 2020, skriver Schmidt Hammer Lassen Architects i en pressemeddelelse.

– Vi skaber rum, hvor Henrik Ibsens værker vækkes til live på nye måder, og vi skaber et videnscenter, hvor forskellige interesser kan sameksistere – en af de grundliggende principper bag biblioteket som samfundets demokratiske rum, siger Elif Tinaztepe, Partner i Schmidt Hammer Lassen.

– Vores forslag for Ibsen Biblioteket er en helt unik mulighed for at hylde Skien som hjemby for en af vores helt store dramatikere.

 

Byens nye kulturelle samlingspunkt

Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects.


Teamets vinderforslag til Meierikvartalet, der ligger tæt på Henrik Ibsens fødested, vil gøre biblioteket og dets omkringligende landskab til et kulturelt samlingspunkt i Skiens midtby. Det nye bibliotek vil rumme et udstillings- og formidlingscenter, der giver de besøgende mulighed for at opleve Henrik Ibsens kunsteriske arbejde og store indflydelse på teaterverdenen, samt borgerservice, turistcenter og kontorer

I form af sit nordiske og demokratiske udtryk, funktion og placering bliver bygningen og Meierikvartalet byens nye kulturelle ikon og udgør et afgørende skridt i den kulturelle transformation og udvikling af Skiens midtby. 

 

 

Funktionalitet og fleksibilitet
Bygningen er designet som en række volumener, der funktionelt og arkitektonisk udgør en del af en større helhed. Silhuetten af ​ biblioteket følger bakken fra Telemarksgade til Skistredet, ligesom fjeldet. Trinvist afslører bygningen sig, og der er en stærk fornemmelse af “mødested” både indenfor og udenfor. Stedet får udsigt over fire gader fra tre forskellige niveauer. Dets porøse, inkluderende og imødekommende karakter inviterer byen indenfor.

 

Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects.

Huset er disponeret, så det både rummer fremtidens bibliotek samt et kunstnerisk formidlingscenter for en af verdens vigtigste dramatikere. Mejeribygningen rummer kontorarealerne og har adgang til alle biblioteksniveauer. Husets fleksible rammer gør, at de forskellige funktioner og aktiviteter kan udvides eller flyttes rundt efter behov. De besøgende kan frit vandre rundt, men man finder altid tilbage til kernen uden besvær og huset tilpasser sig byens skala og skaber forbindelser til Skien by og biblioteket gennem den nye Ibsens Have.

Med Ibsen Biblioteket forener vi nutid og fremtid på flere niveauer, siger Elif Tinaztepe.

– Huset byder på både det store fleksible fællesrum der kræves af fremtidens bibliotek og komplimenteres af mere indadvendte, intime steder, der genkendes fra Ibsens værker. Sølvåren er bindevævet – tænkt som en række rum man går i og igennem som en del af rejsen.

 

Synergi mellem udendørs- og indendørsaktiviteter


Ibsen Biblioteket er også en rejse, der faciliterer brugernes bevægelse igennem Mejerikvartalet, via de sammenflettede indendørs og udendørs rum. Gennem landskabsdesignet formidler teamet Henrik Ibsens egne naturoplevelser, da digteren selv voksede op med en vild have fuld af bærbuske, blomster og høje græsser lige udenfor døren i sit barndomshjem ‘Venstøp’ i Skien.

Det nye offentlige rum omkring biblioteket, med navnet ”Ibsens Have”, bliver dermed oplevelsesrigt og åbent for byens borgere, turister og andre besøgende. På samme tid skaber bygningens omkringliggende landskab en tæt forbindelse mellem inde og ude på alle årstider – og bliver en naturlig udvidelse af biblioteket.

– Gennem vores naturbaserede og holistiske design af ”Ibsens Have” skabes der et frodigt og sanseligt landskab inspireret af digterens eget barndomshjem, som forbedrer bymidtens biodiversitet og bringer naturens mange kvaliteter ind i borgernes hverdagslivsiger Louise Fiil Hansen, Partner i SLA Norge.

 

Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects.

Schmidt Hammer Lassen, SLA og Rambøll har de seneste år oplevet stor efterspørgsel i Norge med flere vundne konkurrencer og opførte projekter. Schmidt Hammer Lassen arbejder for tiden med VIA, en mixed-use kompleks i Oslo og masterplanen for Utviklingsområde Vest, den nye 34.000 kvadratmeter store bydel vest for det centrale Bodø. SLA arbejder blandt andet på byrumsdesignet og terrorsikring af Oslos nye regeringskvartal samt landskabsdesign på det 80.000 kvadratmeter store Helse Stavanger-sygehus. 

 

Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects.
Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects.

Den endelige placering for det nye Ibsen Bibliotek vælges af kommunen i marts 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 


Fakta

Bygherre: Skien Kommune

Areal: 7.800 kvadratmeter bygning/ 875 kvadratmeter landskab

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects

Landskabsarkitekt: SLA

Ingeniør:Rambøll

Konkurrence: Prækvalifikation efterfulgt af konceptkonkurrence, 2019

Visualiseringer: Schmidt Hammer Lassen ArchitectsOm SLA

SLA skaber moderne og tilpasningsdygtige byer, der inspirerer til fællesskab og mangfoldighed gennem innovativ brug af natur, design, bæredygtighed og teknologi. Virksomhedens projekter løser nogle af tidens sværeste urbane udfordringer, mens de skaber værdi og livskvalitet for alle. Fra kontorer i København, Aarhus og Oslo med i alt 107 ansatte udgør SLA tilsammen et tværfagligt arkitektonisk laboratorium, der konstant stræber efter at udfordre og udvide grænserne for byplanlægning, byrum og landskabsarkitektur. Ved at trække på tegnestuens stærke nordiske rødder har SLA løst talrige opgaver i Europa, Nordamerika, Asien, Mellemøsten og Afrika.Om Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects, nu del af den globale arkitektur- og designvirksomhed Perkins and Will, er en af Skandinaviens mest anerkendte og prisvindende arkitektvirksomheder. Firmaet blev grundlagt i Aarhus i 1986 og er i dag under ledelse af partnere Morten Schmidt, Bjarne Hammer, Kim Holst Jensen, Kristian Lars Ahlmark, Chris Hardie, Rong Lu, Mads Kaltoft, Kasper Frandsen, Elif Tinaztepe, Tiago Pereira, Rasmus Kierkegaard og Sanne Wall-Gremstrup. Fra kontorer beliggende i København, Aarhus og Shanghai yder virksomheden arkitektfaglig rådgivning over hele verden og har en fornem resultatliste som designere af international arkitektur af høj kvalitet. Kultur- og uddannelsesbyggeri, samt mixed-use projekter og komplekse bymæssige sammenhænge, er hjørnestenene i firmaets arbejde. Virksomheden har stor international erfaring med design af biblioteker og andre offentlige og kulturelle vartegn, og dens innovative, bæredygtige og demokratiske tilgang til arkitektur har tiltrukket global opmærksomhed og er præmieret med over 100 nationale og internationale priser.