Nyt fra branchen

Schauman & Nordgren transformerer ældreboliger i Finland

Illustration: Schauman & Nordgren Architects.

Schauman & Nordgren Architects vinder konkurrencen om at transformere Turku’s ældste ældreboliger til ny innovativ boligblok i skoven.

Schauman & Nordgren Architects har vundet konkurrencen om at transformere de ældste ældreboliger i Turku, Finland, til en ny innovativ boligblok. Området ligger kun to km fra centrum af Turku og er kendetegnet ved et naturligt skovareal.

Baggrund og vision for projektet Byen Turku har arrangeret en konkurrence i to faser om at udvikle tidligere ældreboliger til en ny 15.000 kvm stor boligblok. Sitet er placeret på toppen af en bakke midt i skoven, kun to km fra centrum af Turku. Visionen med det vindende forslag er baseret på at skabe forskellige levemåder i tæt kontakt med naturen, trivsel og en stærk følelse af fællesskab. I dagens, travle samfund, ser vi en efterspørgsel om at bringe ro og grønne omgivelser ind i dagligdagen, skriver Schauman & Nordgren Architects i en pressemeddelelse.

 

Illustration: Schauman & Nordgren Architects.

Natur og fællesskabsfølelse danner udgangspunktet for udviklingen Landskabet og de naturlige værdier i området giver et stærkt, karakteristisk udgangspunkt for projektet. De gamle ældreboliger er omgivet af et unikt landskab af fyrretræer og naturlige klippeformationer. Boligblokken har et minimalt fodaftryk med henblik på at bevare naturen og bygge på den eksisterende byggegrund. Skoven skaber en naturlig, livlig og sæsonbetonet ramme for fællesskaber at interagere med. Den omkringliggende natur byder på rekreative værdier og forskellige helbredseffekter. På denne måde er naturen og kvarterets velvære naturligt forbundet.

 

Gårdhavens landskab og den transformerede centrale bygning af de gamle ældreboliger.
Illustration: Schauman & Nordgren Architects.

– Tæt beliggende på Turku bymidte og på samme tid midt i skoven, ligger et stort potentiale i at skabe et unikt sted for en alternativ måde at leve på. Den nye boligblok udvikles på baggrund af værdier fra den omkringliggende natur, trivsel og en stærk fællesskabsfølelse, siger Ted Schauman, medstifter Schauman & Nordgren Architects.

Alsidige fællesrum til at aktivere beboerne Boligblokkens identitet er baseret på at skabe et kvarter med alsidige fællesrum og aktiviteter for beboerne. Fællesrummene opfordrer beboerne til at interagere og styrke fællesskabsfølelsen. Funktionerne varierer fra workshops, et motionscenter, et bibliotek, et børne rum, køkkenhaver, en sauna og spa-faciliteter. Disse er strategisk placeret i portåbningerne til blokken såvel også i den transformerede centrale bygning, der er placeret i gårdhaven for at aktivere hele fællesskabet. Den centrale bygning fra de eksisterende ældreboliger omdannes til en fællesbygning i gårdhaven for beboerne. Bygningen vil indeholde et fælles køkken, fleksible mødelokaler og en festsal, der frit kan benyttes af beboerne. Bygningen vil desuden indeholde en sauna, spa og et fitnessrum til alle i nabolaget.

Illustration: Schauman & Nordgren Architects.

 

Modulær og fleksibel struktur
Den cirkulære struktur har til formål at styrke forbindelsen til den omkringliggende skov og til det kultiverede gårdhavslandskab i midten. Desuden muliggør strukturen et modulbaseret system af forskellige lejlighedsstørrelser og integrerede balkoner. Boligblokken består af fem etager med store indgangsporte, der giver udsigt mellem gårdhaven og skoven. Lejlighedsstørrelserne varierer fra mindre 1-værelses lejligheder til større 4-værelses familielejligheder. De øverste lejligheder har tagterrasser med udsigt over skoven. Derudover muliggør det modulære konstruktionsprincip fleksible planløsninger for lejlighederne – mindre lejligheder kan let konverteres til større familielejligheder. Facaderne består af træ og skaber en varm atmosfære i og omkring bygningsvolumen.

 

Illustration: Schauman & Nordgren Architects.
Illustration: Schauman & Nordgren Architects.

 

 

 


Om Schauman & Nordgren Architects

Schauman & Nordgren Architects, der er stiftet af Ted Schauman og Jonas Nordgren, har tegnestuer i København og Helsinki og beskæftiger sig med arkitektur og byplanlægning. Tegnestuens arbejde bygger på en målsætning om at sikre ejerskab uanset projektets skala, funktion og kontekst. SNA er specialiseret indenfor urban arkitektur. Tegnestuens projekter inkluderer bl.a, masterplanen for Kumpula i Helsinki og Hiedanranta i Tampere design af den nye markedspavillion i Turku samt en ny multi-funktionel kontor og bolig hybrid, Tulli Halls, i Tampere bymidte.



Fakta

Sted: Turku Finland

Konkurrencearrangør: City of Turku

Arkitekt: Schauman & Nordgren Architects

Landskab: Masu Planning

Bygherre: Reale Oy

Type: Transformation – konkurrence i to faser – 1. plads

Omfang: 15.000 kvm bolig og fællesrum