Nyt fra branchen

RUBOW vinder børnehus på Flyvestation

Illustration: RUBOW arkitekter.

RUBOW arkitekter skal i samarbejde med Jorton, Orbicon, Center for Bygningsbevaring omdanne en tidligere officerskole på Flyvestation Værløse til et tidssvarende og inspirerende børnehus.

RUBOW arkitekter skal udvikle et nyt DGNB-certificeret børnehus i den tidligere Officerskoles bygning på Flyvestation Værløse, skriver RUBOW arkitekter i nyhederne.

Vinderprojektet griber stedets ånd og omdanner med enkle greb bygningen til et inspirerende og funktionelt dagtilbud med respekt for den bevaringsværdige bygning, skriver Furesø Kommune i en pressemeddelelse.

 

Illustration: RUBOW arkitekter.

– I projektet transformerer vi den tidligere Officerskole til et tidssvarende og inspirerende børnehus. Vi har tilført den bevaringsværdige bygning flere arkitektoniske lag – til leg og læring, pædagogisk udvikling og også nye sammenhænge til det eventyrlige landskab. På den måde bliver det nye Jonstrup børnehus en ramme, der både peger fremad og samtidig respekterer de historiske spor i bygningen og i området, siger Katrine D. Jørgensen, associeret partner hos RUBOW arkitekter.

Visionen er, at den nye daginstitution på nænsom og inspirerende vis bin­der område, bygning og legeplads sammen i en fortælling, der forstærker de eksisterende kvaliteter.

– Daginstitutionen bliver en vigtig brik i den nye byudvikling – det er her man mødes, hvor nye venskaber opstår og naboskaber grundlægges. Vi betragter ‘Børnehuset i lunden’ som et kulturelt omdrejningspunkt, hvor børn og voksne kan udvikle og udfolde sig i smukke rammer der indbyder til fællesskab, siger Stine Poulsen, associeret partner og leder af Landskab & bystrategi.

 

Illustration: RUBOW arkitekter.

 

Teamet
RUBOW arkitekter har sammen med JORTON, Orbicon og Center for Bygningsbevaring vundet totalentreprisekonkurrencen om udviklingen af det nye børnehus for Furesø Kommune. Der bliver plads til i alt 150 børn – fem vuggestuegrupper og fire børnehavegrupper.

Læs mere om børnehuset

 


Udtaleleser fra Jorton

– Det er også vigtigt at nævne, at de partnere vi arbejder sammen med giver os en stor optimisme i forhold til dette projekt. Orbicon og Rubow Arkitekter har været de bedste partnere, jeg har oplevet i min tid i byggebranchen. De har den erfaring og know-how, der skal til for at løfte sådan et projekt. Alene Rubow Arkitekter er jo nogle af de mest erfarne i landet, når det kommer til børneinstitutioner, siger projekteringsleder Esben Pilegaard fra JORTON Region Øst på JORTONs hjemmeside.

En grøn og æstetisk gevinst
Da Officersskolen er et bevaringsværdigt byggeri, må der ikke ændres på facadens udtryk. Dog har man måttet etablere nogle flugtveje. Det kan måske ses som begrænsninger, særligt hvis man stiler efter en DGNB-certificering, men tænkes der kreativt, ligger de gode løsninger lige ved hånden:

– Vi kan jo ikke bare plastre taget til med solpaneler og solafskærmning for at få flere point i forhold til Energi- og DGNB-regnskabet. Men vi har eksempelvis kunnet genbruge gamle mursten fra en tilbygning, der desværre måtte rives ned. Det bevarer bygningens udtryk, det sparer fysiske ressourcer, og så ser det bare smukt ud, når gamle mursten genbruges. Man bevarer bygningens historik og sjæl. Både til belægninger samt udendørs og indvendig opmuring, genbruger vi faktisk også tegl fra andre steder af byggeriet, der desværre måtte rives ned.

Det er et tydeligt bevis på, at grønne løsninger også kan bidrage til det æstetiske udtryk.

Læs nyheden hos JORTON

 

Illustration: ROBOW arkitekter.
Illustration: ROBOW arkitekter.Fakta

År: 2019-2020
Bygherre: Furesø Kommune
Sted:  Værløse Flyvestation
Størrelse: 1.590 kvm
Arkitekt: RUBOW arkitekter
Landskabsarkitekt: RUBOW arkitekter
Præmiering: 1. præmie
Entrepriseform: Totalentreprise
Status: Igangværende
Samarbejdspartnere: Jorton, Orbicon, Center for Bygningsbevaring