Studerende

Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD) er fagforeningen for dig, der studerer arkitektur, design eller byplanlægning. Som medlem kan du få rådgivning om løn, kontrakter, karriereveje og andet, der har med dit studieliv og kommende arbejdsliv at gøre. 

Du kan fx få rådgivning omkring din kontrakt, hvis du får et studiejob, skal i praktik eller er i tvivl om, hvilken studieretning du skal vælge. Vil du være selvstændig hjælper vi dig i gang, og giver dig redskaber til at udvikle din niche.

 

Det får du

Du kan altid ringe til os og få et godt råd og vejledning.

 

Hvad koster det?
Det koster 125 kr i kvartalet at være medlem som studerende.
Kontingentet kan trækkes fra på selvangivelsen, og forbundet indberetter automatisk fradraget til SKAT.

 

Med i fællesskabet
FAOD optager medlemmer, der studerer eller har taget afgang fra en af disse uddannelsesinstitutioner

  • KADK – Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur og Design
  • Designskolen Kolding
  • Arkitektskolen Aarhus
  • Aalborg Universitet, Arkitektur og Design

Derudover optager FAOD medlemmer, der på akademisk niveau arbejder med arkitektur, design, byplanlægning eller rådgivning. Du kan også blive medlem, hvis du har afsluttet en EU anerkendt arkitekt- eller designuddannelse i udlandet.

 

Du har indflydelse
Repræsentantskabet er Forbundet Arkitekter og Designeres øverste myndighed og består af 24 medlemmer.

Du har mulighed for at stille op til repræsentantskabet som studerende og få din mening hørt!
Der er tre pladser i repræsentantskabet til studerende.
Læs mere om repræsentantskabet her.

 

Hvad er en A-kasse?
Hvad er forskellen egentlig på en fagforening og en a-kasse? Og er jeg medlem af begge dele, når jeg er medlem af FAOD?  

I Danmark har vi private a-kasser (arbejdsløshedskasser), der hjælper deres medlemmer økonomisk, hvis de bliver ledige. A-kassen udbetaler dagpenge og er altså en slags forsikringsordning. A-kasserne hjælper også ledige medlemmer med at finde et job og tilbyder ofte både samtaler og kurser målrettet jobsøgningen.

FAOD er en fagforening og ikke en a-kasse. Vi samarbejder med Akademikernes A-kasse og anbefaler, at det er den, du melder dig ind i. Det er gratis som studerende. Hvis du melder dig ind senest et år, før du bliver færdig med din uddannelse, kan du få dagpenge med det samme, du er færdiguddannet. Det gælder, hvis du er under 30 år.
Læs mere om Akademikernes A-kasse her.

 

Hvad er forskellen på FAOD og Arkitektforeningen?
Arkitektforeningen er arkitekternes uafhængige standsforening i Danmark. Man kan også kalde Arkitektforeningen en interesseorganisation, som arbejder i ‘arkitekturens tjeneste’ som fagligt interessefællesskab.

Arkitektforeningen arbejder med aktuelle politiske agendaområder, der understøtter målsætningen om at sikre de bedste vilkår for den enkelte arkitekt og kvaliteten af vores fælles byer, bygninger og miljø. Som medlem kan du blande dig i debatten, deltage i faglige netværk og efteruddannelse.  

Arkitektforeningen er ikke en fagforening, og rådgiver ikke om fx indholdet i din kontrakt, ophavsret eller andre juridiske spørgsmål, der har med din ansættelse og din løn at gøre. Har du lyst, kan du sagtens være medlem af både Arkitektforeningen og FAOD. Det er der rigtig mange arkitekter der er, og derfor arbejder FAOD og Arkitektforeningen sammen om en lang række initiativer, der skal styrke arkitektfaget.
Læs mere om Arkitektforeningen her

 

Hvad er forskellen på FAOD og Design denmark?
Design denmark er en åben alliance af designere, -tænkere og -brugere, som står sammen om at demonstrere og formidle de positive effekter af design, og for at udvikle og professionalisere egen forretning og faglighed. Design denmark kan også kaldes en brancheorganisation, som arbejder for at styrke virksomheder i en bestemt branche.

Brancheorganisationer kan agere som arbejdsgiverforeninger i forbindelse med overenskomstforhandlinger med fagforbund, men kan også blot have fokus på faget ved at organisere messer, udgive tidsskrifter, rådgive medlemmer og uddele priser. Du kan være medlem af Design denmark som dig selv eller som virksomhed.
Læs mere om Design denmark her

 

Like os på Facebook og få løbende opdateringer: FAOD Students

Sidst redigeret: 28. august 2019