Løn

Når du skal tiltræde i et job er det vigtigt, at du ved, hvad du kan kræve i løn. Sig aldrig ja til arbejdsgivers løntilbud før du har tjekket lønstatstikker og kontaktet Forbundet Arkitekter og Designere. Send også din ansættelseskontrakt til gennemsyn, før du skriver under.  Husk at kontakte forbundet i god tid, så der er tid til at gå din kontrakt grundigt igennem.

Gode råd når du ansættes uden for overenskomst

  • Husk at du skal aftale pension, betalt frokostpause, honorering for overarbejde, feriefridage, barsel med fuld løn, barns sygedage og efteruddannelse. Eksempelvis har betalt frokostpause en værdi på 6,75 procent.
  • Brug forbundets standardkontrakt som tjekliste, så du husker at få drøftet alle vilkår med din kommende arbejdsgiver.
  • Din løn bør som minimum svare til gennemsnitslønnen for privatansatte arkitekter, som fremgår af lønstatistikker og løntabeller. Du kan også bruge vores lønberegner, hvor du kan se, hvordan din løn ligger i forhold til dine kolleger:
    LØNBEREGNER

LØNSTATISTIK

Lønstatistikker
Danske Arkitektvirksomheder

LØNTABELLER

Her finder du tabeller over de lønninger, der gælder for ansatte i private virksomheder, der er dækket Danske Ark-overenskomsten.

 

LØNFORHANDLING

Det gælder for lønforhandlinger som for så meget andet: Hvis du vil have et godt resultat, er det en god idé at forberede dig grundigt.

Herunder finder du en række links med gode råd til, hvordan du kan forberede dig til en jobsamtale, og hvordan du med fordele kan gribe selve samtalen an.

Når du skal forhandle løn, er det nødvendigt at du ved, hvad kollegaerne får. Det kan du finde ud af ved at kigge i lønstatistikker og løntabeller.
Læs 10 gode råd til lønforhandlingen

TEGN EN LØNSIKRING HOS FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERE

Vil du gerne have en håndsrækning til at få hverdagen til at hænge sammen, hvis du bliver ledig? Så kan du tegne en Lønsikring, hvis du er medlem af Forbundet Arkitekter og Designere.

Dækker ikke, hvis du siger op
En lønsikring dækker, hvis du bliver afskediget og må gå ledig. Du er også dækket, hvis du mister evnen til at arbejde på grund af sygdom eller ulykke.

Til gengæld kan du ikke få udbetalt penge, hvis du selv siger op og heller ikke, hvis du bliver bortvist på grund af for eksempel svig eller bedrageri.

Op til 32.000 ekstra om måneden
Du kan sikre dig op til 32.000 kr. ekstra om måneden oven i dagpengene i et helt år. Dog må du ifølge loven højst få op til 85 % af din hidtidige løn – inkl. dagpenge og andre ydelser.

Læs mere om Lønsikring hos TopDanmark

Forsikring til du fylder 62
Fra den 1. januar 2013 har vi forbedret vores nuværende samarbejdsaftale med Topdanmark, så udløbsalderen for Lønsikring er forhøjet fra 60 år til 62 år.

Forhøjelsen gælder for dig, der endnu ikke er fyldt 60 år den 1. januar 2013. Du vil modtage opkrævninger på betaling af Lønsikringen efter du er fyldt 60 år, og såfremt du betaler den første opkræsvning, ændres udløbsalderen til 62 år.

Er du allerede fyldt 60 år inden den 1. januar 2013 sker der ingen ændringer for udløbsalderen dvs. at udløbsalderen fortsat er 60 år.

Hvis din Lønsikring ophører før den 1. januar 2013, og ophøret ikke skyldes, at du er fyldt 60 år (fx fordi alle ydelser fra forsikringen er blevet udbetalt), sker der ingen ændring af udløbsalderen dvs. at udløbsalderen fortsat er 60 år.

Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at ringe til Topdanmark på telefon 44 74 35 50.

Sidst redigeret: 25. juni 2018