Er du nyuddannet?

Når du har bestået din afgang, kan du kalde dig ARKITEKT CAND. ARCH. som bevidner, at du har gennemført arkitektuddannelsen på en statsanerkendt arkitektskole. Som designer får du titlen DESIGNER CAND. DES., som bevidner, at du har gennemført designuddannelsen på en statsanerkendt designskole.

HVAD SKAL DU HUSKE, STRAKS EFTER DU HAR BESTÅET?

1. MELD DIG IND I ARBEJDSLØSHEDSKASSEN
Står du som mange andre nyuddannede uden job på hånden, kan du få dagpenge en måned efter din afgang. Det kræver, at du husker at melde dig ind i A-kassen senest 14 dage efter din afgang. FAOD anbefaler, at du melder dig ind i Akademikernes A-kasse, AKA.
Hvis du har været studentermedlem i Akademikernes A-kasse i mindst ét år før din afgang, kan du få dagpenge straks efter, du melder dig ledig. Det skal du gøre senest 14 dage efter din afgang. Glemmer du indmeldelsesfristen, kan du ikke længere optages efter dimittendreglen, og så er du på den, da du herefter tidligst kan få dagpenge ét år efter optagelse i A-kassen og efter ét års arbejde.

Husk, det er altid en god idé at være medlem af en a-kasse, uanset om du har job eller ej!
Forbundet Arkitekter og Designere er ikke en a-kasse og udbetaler ikke dagpenge. Men vi rådgiver gerne medlemmer omkring regler og procedurer omkring ledighed og dagpenge.

Meld dig ind i Akademikernes A-kasse her


2. MELD DIG IND I EN FAGFORENING 

Du kan hurtigt få brug for Forbundet Arkitekter og Designere i forbindelse med ledighed, jobsøgning, ansættelse, selvstændig virksomhed med videre. Vi rådgiver om løn, kontrakter, faglig udvikling og andet, der har med dit arbejdsliv at gøre. Vil du være selvstændig hjælper vi dig i gang, og giver dig redskaberne til at udvikle din niche. Også uddannelse, karriereveje og gode arbejdsmiljøforhold er noget, fagforeningen kæmper for at opretholde og forbedre.

Du kan melde dig ind lige her.
Er du allerede medlem, så send en mail med din afgangsdato til regnskab@faod.dk


3A. GÅ PÅ JOBCENTRET OG MELD DIG LEDIG

Har du ikke et job på hånden, så skal du huske at tilmelde dig Jobcentret via www.jobnet.dk, senest på det tidspunkt, hvor du bliver dagpengeberettiget, dvs. hurtigst muligt efter afgang.


3B. SEND DIN KONTRAKT TIL DIN FAGFORENING

Når du får tilbudt et job – også et kortvarigt – skal du have en skriftlig ansættelsesaftale, der angiver vilkårene for ansættelsesforholdet. Og hvad mon det betyder?
Send en kopi af aftalen til FAOD før du skriver under, så kan vi sammen se på, om der er noget, du skal være opmærksom på.

Brug også FAODs netværk af tillidsrepræsentanter på arbejdspladserne. De kan hjælpe dig med fx lønforhandlingen og andre aftaler. I løbet af din ansættelse er din tillidsrepræsentant én du kan gå til, hvis du oplever at noget ikke er, som det bør være. du kan altid tale med din tillidsrepræsentant, der også er din direkte kontakt til FAOD.

Kontakt os, hvis du er usikker på, om virksomheden har en tillidsrepræsentant, eller hvordan du kommer i kontakt med ham eller hende.


VIL DU VIDE MERE?

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få vendt den situation, du nu står i. Ring på 3283 6990 eller send en mail til faod@faod.dk


JOBPORTALEN

GODE RÅD TIL JOBSAMTALEN

LØNSTATISTIKKER

KARRIERECOACHING

KOMMENDE ARRANGEMENTER HOS FAOD

TILMELD FAODs NYHEDSBREV

Sidst redigeret: 30. januar 2019