Nyt fra branchen

Praksis vinder UNESCO besøgscenter Stevns Klint

Opstalt. Praksis Arkitekter.

Praksis Arkitekter vinder med et projekt, der både leverer den arkitektoniske klasse og praktiske funktion, et besøgscenter skal leve op til, skriver Fonden Stevns Klint Besøgscenter.

Praksis, Kristine Jensen Landskab og Henry Jensen ingeniører vinder konkurrencen om et nyt besøgscenter ved Stevns Klint.

Siden december har Fonden Stevns Klint Besøgscenter afviklet en arkitektkonkurrence for at finde frem til, hvem der skal tegne det kommende besøgscenter for Stevns Klint Verdensarv. Den vindende tegnestue er Praksis Arkitekter, som vinder med et projekt, der både leverer den arkitektoniske klasse og praktiske funktion, et besøgscenter skal leve op til, skriver Fonden Stevns Klint Besøgscenter i en pressemeddelelse.

Vi ønskede os et besøgscenter i verdensklasse, og det projekt, vi har valgt, lever op til forventningerne, siger formand for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner og understreger samtidig, at alle arkitektkonkurrencens fire forslag havde et meget højt niveau. 

– Placeringen af besøgscentret i kalkbruddet skaber en naturlig adgang til havet og landskabet. Og med stelen oven for bruddet som nedgang til besøgscentret giver vi de besøgende en unik rejse ”ned gennem klintens lag”. Det er en original tanke, jeg glæder mig til at se udført i praksis.

Uden for besøgscentret kommer der til at gå en sti, som løber mellem ‘UNESCO-væggen’ med alle lagene i klinten samt kystlinjen, hvor klinten toner frem. Arkitektonisk fremstår centret med en klar reference til bruddets materialitet, idet kalksten anvendes som facademateriale.
Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 millioner år siden var medvirkende til at mere end 50 procent af alt liv på Jorden uddøde, også dinosaurerne. Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig Pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade samt resterne af to skaktovne.

Stevns Kommune fik i november 2015 dispensation til at opføre et besøgscenter inden for strandbeskyttelseslinjen. Ni andre projekter rundt om i Danmark fik den samme dispensation, men besøgscentret for verdensarven er blandt de første, som realiseres. Opførelsen af et besøgscenter og arkitektkonkurrencen er gjort mulig via en generøs donation på 80 millioner kroner fra fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Der deltog fire meget kvalificerede tegnestuer i arkitektkonkurrencen: Dorte Mandrup A/S, entasis, Henning Larsen Architects A/S og Praksis Arkitekter.

Den endelige vinder blev Praksis Arkitekter.

Noget af det, bedømmelsesudvalget særligt har rost er bygningens beliggenhed, som passer sig godt ind i landskabet og giver en smuk udsigt over havet og pyramidens top. Samtidig styrker placeringen besøgscentrets rolle som portal til hele verdensarvsområde og alle perlerne langs Stevns Klint, f.eks.: Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Højerup, Stevns Fyrcenter og Holtug Kridtbrud.

Dommerne fremhæver også idéen med at gå fra stelen oven på jorden og ned i Stevns’ geologi. Og så fremhæver de den nye sti, som forbinder bygningen med den store kalkvæg, der er en del af verdensarven. Stien har allerede fået navnet UNESCO-stien.

 

Opstalt. Praksis Arkitekter.

Ud over arkitekturen og tilpasningen i landskabet har dommerne også kigget på om huset vil fungere i hverdagen med gode adgangsforhold og gode funktioner inde i huset. Som det næste forestår arbejdet med at projektere opførelsen af besøgscentret. Første spadestik tages i 2020, mens besøgscentret forventes indviet ultimo 2021.