Nyhed

Stort behov for barselsfond til selvstændige

En række fagforeningsformænd opfordrer regeringen til at genoplive barselsfonden til selvstændige, som blev afskaffet under Lars Løkke Rasmussen. Johanne Aarup Hansen er selvstændig designer og bakker op om forslaget. Behovet er stort, mener hun, men hun påpeger, at der også gerne må komme flere forslag på bordet.

Af Bo Billeskov Grünberger

Mette Frederiksen skabte under daværende statsminister, Helle Thorning Schmidt, en barselsfond for selvstændige. Fonden gjorde livet lettere for selvstændige, der ønskede at få børn, men den blev afskaffet, da Lars Løkke Rasmussen blev statsminister. Nu opfordrer en række fagforeningsformænd i en kronik på Altinget Mette Frederiksen til at genindføre barselsfonden.

Vil gavne ligestillingen

Det kræver tid og hårdt slid at stifte egen virksomhed, og ofte så megen tid, at det kan være svært at balancere en karriere som selvstændig og en rolle som mor. Det kan være en væsentlig grund til, at kun 8% af alle nye virksomheder stiftes af kvinder under 35, og at kun 26% af alle nye virksomheder er stiftet af kvinder.

I kronikken skriver fagforeningsformændene, at en barselsfond vil gavne ligestillingen i Danmark, fordi det vil gøre det nemmere for unge kvinder at stifte virksomhed, når de ved, at de også vil kunne få barsel. Johanne Aarup Hansen, der er selvstændig designer og medlem af FAODs repræsentantskab er enig.

– Det er alfa og omega for ligestillingen, at vi får sådan en fond, fordi det vil betyde, at man vil have nemmere ved at få børn som selvstændig. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan fonden bliver konstrueret, men det vil forhåbentlig gøre det nemmere for både mænd og kvinder at få børn, mener hun.

 

Johanne Aarup Hansen er selvstændig designer og medlem af FAODs repræsentantskab

Den rigtige løsning?

Indtil videre er barselsfonden stadig død, men der er et stort behov for, at den genopstår, hvis man ønsker at styrke ligestillingen og gøre det lettere at starte ny virksomhed i Danmark. Situationen i dag for selvstændige er, at man er nødt til at lukke meget af sin virksomhed ned, hvis man vil have barselsdagpenge. Det er ikke en mulighed for mange, og derfor er det en stor økonomisk beslutning, hvis man som selvstændig ønsker at få børn.

Der er altså et behov, men betyder det, at barselsfonden er den rigtige løsning? Johanne Aarhus Hansen er positiv, men maner samtidig til besindighed og efterlyser flere alternativer.

– En barselsfond er super godt, men er der andre muligheder? Jeg kunne godt tænke mig at se nogle forskellige udspil til, hvordan man kunne løse udfordringen med barsel til selvstændige. Meget kommer an på, hvordan sådan en fond konstrueres, siger hun.