Nyhed

Sejr til Anne Black!

Keramiker Anne Black gik i 2016 viralt med videoen ‘Jeg føler mig kopieret’, hvor hun anklager Netto for at have kopieret og solgt tre af hendes produkter. Foto: fra videoen, gengivet med tilladelse fra Anne Black.

Dommen er netop faldet i Anne Blacks sag mod Netto, og det er en stor sejr til designeren. Netto bliver kendt skyldig i alle anklager om at have kopieret Anne Blacks design, og hun får medhold i, at det har skadet hele hendes brand.

Af Kamilla Bøgesø Kjærgaard

Sø og Handelsretten har netop afsagt dom i Anne Blacks sag mod Netto, og det er en vigtig sejr til designeren! Retten fastslår, at Netto i 2016 kopierede og solgte tre produkter designet og markedsført af Anne Black, og at krænkelsen har skadet hele Anne Blacks brand.

Retten har fundet, at alle Anne Blacks tre designs er beskyttet af ophavsret, og at der har foreligget en klokkeklar krænkelse. Endvidere har retten lagt vægt på, at hele Anne Blacks brand er blevet skadet i forbindelse med salget, hvorfor Netto er blevet pålagt at betale 1.500.000 kroner plus omkostninger og renter.

FAODs formand Peter Toftsø glæder sig over dommen, som han mener har principiel karakter og vil få betydning for hele designbranchen.

– Designere såvel som hele designbranchen skylder Anne Black stor tak for at tage kampen op. Hun satsede hele butikken ved at føre denne her sag, og nu er det lykkedes at slå fast, at det er tyveri at kopiere design, og at der er betydelige konsekvenser ved at gøre det. Det her er med til at sikre designerne retten til deres eget arbejde, og det er med til at sikre dansk design kan bestå som forretningsmodel og værdifuldt brand, siger Peter Toftsø.

Anne Blacks advokat Johan Løje skriver i en mail:

– Dommen er en kæmpe oprejsning til Anne Black. Det er en af de allerstørste erstatninger, som er blevet tilkendt en dansk designvirksomhed for krænkelse af deres design i Danmark, og det er særdeles vigtigt, at dommerne specifikt anfører, at NETTOs krænkende markedsføring af Anne Blacks design har skadet ikke blot hendes salg af de konkrete produkter, men hele hendes forretning og brand. Dommen viser, hvor skadeligt det kan være for en dansk designvirksomhed at blive plagieret danske handelshuse og supermarked kæder, og den sætter en ny standard for tilkendelse af erstatning i disse sager. Noget branchen har sukket efter.

Vi følger op med flere reaktioner på dommen…

Læs mere om sagen: Anne Black sag kan få betydning for hele designbranchen