Nyhed

SAMARBEJDET SEJREDE VED FORBUNDETS FAGBATTLE

Folkemøde 17 fagbattle Foto: Malene Prytz Larsen

Topspændt fagpanel smed samarbejdshandskerne. Der blev tegnet med tykke tuscher og snittet til blods i Forbundets fagbattle ved Folkemødet på Bornholm.


Klik på foto for galleri 


Af Anita Corpas
Fotos: Malene Prytz Larsen

Et topspændt fagpanel smed samarbejdshandskerne og leverede en frejdig men også meget vedkommende debat om arkitekternes stillinger i det offentlige.

Louise Work Havelund, etnolog og seniorrådgiver i BARK Rådgivning, formand for Ingeniørforeningen (IDA), ingeniør Thomas Damkjær Petersen og direktør for Dansk Byplanlaboratorium, geograf Ellen Højgaard Jensen forstod nok at sætteblus på debatlysten.
Både hos Peder Baltzer Nielsen, stadsarkitekt i Aalborg, Søren Rasmussen, indehaver af ONV Arkitekter – og ikke mindst blandt publikum.

Men det var stadsarkitekten fra Aalborg, publikum udråbte som vinder af forbundets ”signe-molde-look-alike-battlepokal”, for sin stædige vilje til samarbejde.


Flere arkitekter i det offentlige

Forbundet har henover foråret og sommeren mediefokus på ”Flere arkitekter i det offentlige” med en række film, som kan ses her: https://vimeo.com/album/4493027Se eller gense evt. Fagbattlen på Forbundets facebookside


Topspændt panel fag-dystede om Forbundets vandrepokal. Fra venstre fmd. Peter Toftsø, Peder Baltzer Nielsen, stadsarkitekt i Aalborg, fmd IDA, ingeniør Thomas Damkjær Petersen, Louise Work Havelund, etnolog og seniorrådgiver i BARK Rådgivning, Søren Rasmussen, indehaver af ONV Arkitekter og direktør for Dansk Byplanlaboratorium, geograf Ellen Højgaard Jensen.
 
 
Bange arkitekter

Forud for pokaloverrækkelse kom der voldsomt ild i fagkampen, da Ellen Højgaard hævdede, at arkitekterne er bange for politikerne.

– Første gang arkitekter møder modstand og en politiker, der siger nej til jeres faglige forslag, så bliver I småfornærmede og sure, sagde hun og blev hyldet fra højre side af salen, hvor nogle geograf-supportere havde taget plads.

Selvom teltet bugnede med en betydelig overvægt af arkitekter, så havde hver faggruppe sine støtter.

Veloplagt publikum fyldte teltgården ved Akademikernes Hus i Allinge på Bornholm.
 
 

Byer skabes i fællesskab

Imidlertid var debattanterne ret på linje med, at nok battlede de her på Bornholm, men i virkeligheden bliver de bedste byer faktisk skabt i et fag-fællesskab.

Ingeniørerne pegede på, at de sikrer bevillinger, fordi politikere elsker fakta. Etnologer sikrer at forskellige behov varetages, og geograferne slog fast, at de er gode til at analysere trender og samfundstendenser.

Mens alle var enige om, at ingen andre end arkitekter kan levere åbningsbilledet og vise, hvordan en sag skal udvikle sig.

– Der er i den grad brug for at vise frem – fremfor at udtrykke det med ord. Det er arkitekterne, der de bedste til at give det her helhedsbillede, som de fleste politikere er interesseret i, pointerede Peder Baltzer Nielsen, stadsarkitekt i Aalborg.


Mere om Fagbattle-arr. på Bornholm: 
Læs også: Fagbattle om arkitektstillingerne i det offentlige
Læs også: Panelkrigerne tager hul på fagkampen


 

Flere arkitektchefer

Imidlertid pegede Søren Rasmussen, indehaver af ONV Arkitekter på, at der skal flere stadsarkitekter ind i kommunerne end blot de ni i Danmark, der er i dag.

For der skal også være faglig tyngde bag de arkitekter, der arbejder i det offentlige.

– Jeg forstår godt, de unge bliver kede af det, hvis man har lavet det fedeste oplæg, og så kommer et stort brød i økonomiudvalget og siger, at det kan vi sg ikke bruge, sagde Søren Rasmussen.

Han blev bakket op af arkitekt Anne Gregersen fra publikum, som selv er tidligere offentlig ansat arkitekt og har oplevet, hvordan politikere ikke forstår den arkitektoniske verden.

– De forstår asfalt og konkrete ting, mens det er op ad bakke, hvis man ikke har fagligheden som en stadsarkitekt at læne sig op ad.

Katrine Lots, institutleder og arkitekt fra arkitektskolen i København

Arkitektskolerne er inde i kampen

Forbundet Arkitekter og Designere satte arkitekternes stillinger i det offentlige i spil til Folkemødet på Bornholm af den årsag, at 1/3 del af de ansatte arkitekter i det offentlige ventes at gå på pension inden for de nærmeste 10 år.

Imidlertid er der ikke umiddelbart stor rift om stillingerne blandt nye arkitekter.

Men Katrine Lots, institutleder og arkitekt fra arkitektskolen i København rejste sig fra tilhørerpladserne og slog fast, at arkitektskolerne er inde i kampen.

– Vi er allerede godt i gang med at uddanne arkitekter, der i dag er langt mere metodesikre og stærkere i de skriftlige kompetencer. Og fremfor alt er de opmærksom på planlægning, understregede hun.