Nyhed

Praktik bliver obligatorisk for studerende på KADK

Arkivfoto fra afgangsudstillingen på KADK i sommeren 2019. Foto: Kamilla Bøgesø Kjærgaard.

Fra foråret 2020 skal alle arkitekt- og designstuderende på KADK i praktik som en del af deres uddannelse. Den obligatoriske praktik skal styrke forbindelsen mellem uddannelse og erhverv, og FAOD håber de studerende vil opdage alsidigheden i deres arbejdsmuligheder.

Af Kamilla Bøgesø Kjærgaard

Der er ikke noget nyt i, at arkitekter og designere tager i praktik, mens de uddanner sig – det har længe været muligt for de studerende. Det nye er, at praktik fra foråret 2020 bliver en obligatorisk del af uddannelserne på KADK. Det betyder, at alle arkitekt- og designstuderende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, fremover på uddannelsens 6. semester skal ud og sætte faglig viden og kompetencer i spil på en arbejdsplads. Det skriver KADK i en pressemeddelelse.

Et praktikophold kan bidrage med noget vigtigt, som den almindelige undervisning ikke kan. Det mener arkitektstuderende Halfdan Wegge, som i foråret 2019 var i praktik hos Praksis Arkitekter.

– At være i praktik handlede for mig meget om at blive bestyrket i, at jeg har en stærk faglighed, som kan sættes i spil i en jobmæssig sammenhæng. Praktikken afmystificerede overgangen fra studie til job, samtidig med at jeg oplevede hvordan arbejdsgange og projekter forløber i en virksomhed. Den erfaring har givet mig en ro omkring min faglighed, som jeg tager med tilbage til mine studier, siger Halfdan Wegge.

Arkitekt- og designfaglighed kan bruges i mange sammenhænge

KADK’s studerende tager både i praktik på traditionelle arbejdspladser i design- og arkitektbranchen, men også hos kommuner, offentlige instanser og andre virksomheder, der kan se muligheder i at benytte arkitekt- og designfaglige kompetencer, skriver KADK i pressemeddelelsen.

Næstformand i FAOD Jan Ove Petersen.

Det undrer FAODs næstformand Jan Ove Petersen, at kommuner omtales som ‘utraditionelle arbejdspladser’. Det er langt fra de faktuelle forhold, når man ser på FAODs medlemmer.

En tredjedel af medlemmerne er ansat i det offentlige, 44% er ansat på en privat tegnestue og 18% er ansat i en anden privat virksomhed eller er selvstændig. De sidste 5% er arbejdsløse.

– Jeg håber, at de studerende, gennem deres praktikophold, får øjnene op for alsidigheden i deres arbejdsmuligheder med den uddannelse, de er ved at tage. Vi kan bruge vores fag på en kvalificeret måde rigtig mange steder, og det er ærgerligt og misvisende, hvis de studerende tror, at en privat tegnestue er den mest ‘rigtige’arbejdsplads for en arkitekt, siger Jan Ove Petersen og fortsætter:

-I kommunerne ligger der mange faglige udfordringer og muligheder. Der er brug for veluddannede, kreative byplanarkitekter, der kan løse en lang række samfundsopgaver, og der er brug for et frugtbart samspil mellem den offentlige sektor og de private tegnestuer for at løse dagens udfordringer.

Gevinst for studerende og praktiksted

Fagleder for Arkitektskolen, KADK, Jakob Brandtberg Knudsen, er varm fortaler for den obligatoriske praktik:

– Der er ingen tvivl om, at et praktikophold kan have meget stor betydning for ens uddannelse og karrierevej. Når man sætter sin faglighed på spil i en konkret kontekst, hvor de udfordringer og problemer man skal løse er virkelige, får man et andet perspektiv på, hvordan tingene foregår i praksis. Man finder ud af, hvor meget netværk og samarbejde på tværs af fagligheder betyder, når man skal løfte et projekt. Og så oplever man ikke mindst at man har noget at byde ind med – en faglighed som andre værdsætter.

Praktik eller udveksling

Alle arkitekt- og designstuderende på KADK skal fra foråret 2020 i praktik på 6. semester af bacheloruddannelsen, efter at de har lavet deres bachelorprojekt. Man kan dog også vælge at tage på udveksling på en arkitekt- eller designskole i udlandet i stedet for at tage i praktik.

Læs mere om den obligatoriske praktik på KADK og om, hvordan man slår et praktikopslag op på KADK’s digitale opslagstavle.

Siden 2014 har praktikperioden for de studerende på Arkitektskolen i Aarhus også ligget på 6. semester. De kan også vælge et studieophold på en udenlandsk arkitektskole som alternativ til praktik.