Nyhed

Pengemanualen – en guide til penge

Penge styrer vores liv - men hvad er penge egentlig? Hvem er de til for? Penge er omdrejningspunktet i en helt ny udstilling, som tre kunstnere åbner i Blaa Galleri d. 7. oktober på Nørrebro i København under navnet; ”Pengemanualen”.

Penge styrer vores liv – men hvad er penge egentlig? Hvem er de til for? Og hvad sker der, hvis vi eksperimenterer med at lave vores egne, nye penge?

Penge er omdrejningspunktet i en helt ny udstilling, som etnolog Pernille Gøtz, interaktionsdesigner Johanne Aarup Hansen, og grafisk designer Asmus Lauridsen åbner i Blaa Galleri d. 7. oktober på Nørrebro i København under navnet; ”Pengemanualen”.

– De fleste af os er rigtig gode til at bruge penge, men vi ved ikke særligt meget om dem. Med udstillingen ”Pengemanual” skaber vi et visuelt sprog om penge, der skal de besøgende til at opleve, at det er både sjovt, spændende og ikke mindst vigtigt at tale om penge.

– Og samtalen kan handle om andet end det, vi hører i banken og fra økonomerne, siger Johanne Aarup Hansen, blandt initiativtagerne bag udstillingen og i øvrigt næstformand i Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD).


Johanne Aarup Hansen, næstfmd. i FAOD og etnolog Pernille Gøtz initiativtagere bag udstillingen; Pengemanual laver workshop “Gode Penge” ved Folkemødet 2017, der inddrager deltagerne med at redesigne penge, her fotograferet på Bornholm, Allinge Havn.


Skaller er også penge

Udstillingen undersøger og nedbryder penges kompleksitet ved at se på deres form, ritual og system. Det betyder, at de besøgende kan røre ved forskellige former for penge såsom muslingeskaller, papirpenge, rav og plastikkort.

Publikum får også indblik ind i de teknologier og institutioner, som ligger til grund for pengesystemerne Danske Kroner, Bitcoins og lokalvalutaen Djurs. Systemer, som ikke til daglig er synligt for det blotte øje.

Man kan også prøve kræfter med at skabe sine egne penge ved hjælp af Pengemanuals kortlægningsredskab.

– Man kan med andre ord få pengene op under neglene, forstå hvad de går ud på og kloge sig på dem, så de ikke løber om hjørner med nogen, siger Johanne Aarup Hansen.


Ferniseringlørdag d 7. oktober kl. 14:00 i Blaa Galleri, Blågårdsgade 29, 2200 KBH N 
Udstillingen “Pengemanualen” er åben for besøg i perioden 7.-28. oktober 2017, tirs-søn kl. 13:00-18:00


Gratis råd om penge fra de største

Gennem hele udstillingsperioden arrangeres der derudover seks fyraftensarrangementer med rådgivning om penge.

Her dykker deltagerne sammen med eksperter ned i pengenes forunderlige verden.


Se Arrangementsprogram for Pengerådgivninger / Fyraftensarr.
Følg “Pengemanual” på facebook. 


Tema er blandt andet:

  • Private bankers pengeskabelse
  • Kryptovaluta og etik, 
  • Helt uden kontanter
  • Penge og socialisering
  • Hacking the future
  • Når folket laver sine egne penge

Et særligt prominent besøg til Pengerådgivning er den London-baserede finansaktivist, forfatter, journalist og tidligere børsmægler, Brett Scott, som under overskriften “Hacking the future of Money” vil give sit bud på alternative finansielle og økonomiske pengesystemer til de globale finansielle markeder.

Alle aftener er faciliteret, så deltagerne får rig mulighed for at stille spørgsmål – både de opklarende, undrende og kritiske – samt komme i dialog med oplægsholderne og hinanden.


Adgang til udstillingen er gratis.
Pengerådgivningerne er også gratis men kræver tilmelding.


Interaktionsdesigner Johanne Aarup Hansen har i to år arbejdet på det kunstneriske researchprojekt om penge som et designet fænomen, hvilket nu materialiserer sig i udstilingen Pengemanual i samarbejde etnolog Pernille Gøtz og grafisk designer Asmus Lauridsen.