Nyhed

Nordisk samarbejde kan ses på lønsedlen

Samarbejdet mellem arkitektorganisationerne i Norge, Sverige og Danmark kan aflæses direkte på lønsedlen hos nogle danske arkitekter i Norge.

De har nemlig ikke benyttet sig af muligheden for at få gratis rådgivning hos det norske arkitektforbund, AFAG, inden de satte deres underskift på en ansættelseskontrakt hos et norsk arkitektfirma og er blevet ansat til en lavere startløn end andre.

– Det er ikke alle danske arkitekter i Norge, der har været opmærksom på, at de tre arkitektorganisationer i Norge, Sverige og Danmark har et samarbejde, der betyder, at danske arkitekter med et medlemskab af Arkitektforbundet kan få gratis hjælp hos fx det norske AFAG i forbindelse med ansættelse i en norsk arkitektvirksomhed.

– Det har betydet, at nogle danske arkitekter er blevet ansat til en lavere løn end andre, der forinden havde fået rådgivning og hjælp fra AFAG, siger direktør Arne Ennegaard Jørgensen efter det årlige møde mellem de tre arkitektorganisationer.

Der er i øjeblikket omkring 30 danske arkitekter, som er gæstemedlem hos det norske AFAG.

Som medlem af Arkitektforbundet er det gratis at være gæstemedlem i et år i enten det norske eller det svenske arkitektforbund, hvis man får arbejde i et af de to lande, og hvis man opretholder medlemskabet af Arkitektforbundet.

Arne Ennegaard Jørgensen fortæller, at der forventes en stor byudvikling i og omkring Oslo i de kommende år med mange arbejdspladser. Men det er ikke kun hos arkitektfirmaer, der er job at få for arkitekterne. Rambøll og andre ingeniørviksomheder opkøber arkitektfirmaer for at få del i arkitektopgaverne.

– Ledigheden i Norge er mindre end tre procent for arkitekter, og der er gode jobmuligheder i både private ansættelser og i kommunerne.

 


 

Læs i Magisterbladet på side 24 og 25 om en dansk arkitekt, der roser det nordiske samarbejde

Læs også om:
Skat og pension i Norge

Faglig hjælp i Sverige og Norge

Norge er ude efter danske arkitekter

Norske arkitekter ligger lunt i svinget

Læs om en dansker der smuttede til Norge frem for at være jobsøgende i Danmark