NEW AARCH

Når staten ringer, så lytter man

Fra v. Jonas Nielsen, Brian Vargo og Mathias Palle, der tilsammen udgør tegnestuen Vargo Nielsen Palle. Pressefoto: Oliver Mumm.

Danmarks første nybyggede arkitektskole kommer først rigtig til at leve, når de studerende flytter ind. Og det er sådan det skal være, siger arkitekterne bag stregerne til den bygning, der har rumsteret i arkitektbranchen i over 50 år.

Af Anita Corpas
Det er dagen før påske, da telefonen ringer i lommen på Jonas Nielsen, der passer sit arbejde hos WE Architecture på tegnestuen i København.

Opkaldet er fra Lisa Sørensen, projektleder i Bygningsstyrelsen.

– Jeg ringer fra Staten, må Lisa til sidst sige med pædagogisk mildhed i stemmen, da Jonas for tredje gang ikke kan begribe, hverken hvem hun er, eller hvad formålet med hendes opkald er.

Budskabet er imidlertid overvældende.


FORBUNDET FØLGER BYGGERIET AF NEW AARCH

FAOD følger byggeriet af Danmarks første nybyggede arkitektskole i Aarhus 2017-2020 gennem interviews og reportager on location både fra Aarhus og København. Følg med her


Trioen Brian Vargo, Jonas Nielsen & Mathias Palle, foruden to andre er netop udpeget som vindere af Bygningsstyrelsen Idékonkurrence forud for byggeriet af Danmarks første nybyggede arkitektskole. Og de er udvalgt mellem de 235 indsendte forslag.

– Det var en lykkerus. Jeg løb rundt ude i gården og skulle bagefter se ud, som om det var en almindelig dag, fordi nyheden skulle holdes hemmeligt frem til det blev offentliggjort lidt over en uge senere, fortæller Jonas Nielsen.

Sammen med Brian Vargo, som var med på Skype fra New York, overbragte de to senere nyheden til Mathias Palle.

– Jeg havde købt champagne…og ja, så husker vi ikke så meget mere, siger Jonas og bliver suppleret af de andre;

– Ugh, det var en god aften, mindes de.

Brian Vargo er uddannet fra California Polytechnic State University, San Luis Obispo og Harvard University i Boston, mens Jonas Nielsen og Mathias Palle har en kandidat i arkitektur fra Aalborg Universitet.

De tre svinger godt sammen, og da muligheden byder sig, er de ikke et sekund i tvivl om, at de skal tegne stregerne til den bygning, der har rumsteret i arkitektbranchen i over 50 år.

Efter at have vundet Idekonkurrencen følger der et mere hardcore forløb med selve projektet, og for at kunne matche de professionelle krav til et virkeligt byggeri, må de tre hooke up med en erfaren tegnestue.

Nærmest som et tegn fra Guderne står en etableret tegnestue topklar på udfordringen med endnu en arkitektskole. 

Allerede godt ti år forinden har de dengang tre unge partnere i eget arkitektfirma Martin Krogh, Martin Laursen og Anders Lonka – tilsammen ADEPT Architects vundet byggeriet af en arkitektskole i Reykjavik i Island foran nogle af verdens mest anerkendte arkitekter.

Omend at Vargo Nielsen Palle har en anden tilgang til arkitektur end ADEPT Architects, så er kombinationen en succes, hvor partnerne styrker og supporterer hinanden i arbejdet med at videreudvikle det arkitektoniske koncept.

Og så brænder ADEPT ligsom meget, som de selv, for at tegne netop en arkitektskole.


LÆS OGSÅ:
Interview med ADEPT


Fra begyndelsen er der aftalt en flad struktur, hvor alle, også ingeniørerne, fra start deltager i designmøder. Modsat den mere klassiske tilgang, hvor arkitekten tegner, ingeniøren regner og entreprenøren rejser byggeriet, så spiller alle her ind med ideer på lige fod. Alle med lige meget vægt.

– Det er stærkt for teamet, at nogen faktisk ved, hvad det koster at bygge i Aarhus, siger Mathias Palle og forklarer, at det er sjovt, at designe til deres egen brugergruppe.

– Dels ved vi hvad der fungerer, dels er vi meget inspireret af godsbanen og det spændende område omkring Institut for (X), tilføjer han.

Rammerne gives – miljøet skabes

Godsbanen er et område centralt i byen, som Aarhus Kommune har stillet til rådighed. Indbyggerne har fået rammen, men skaber selv det kreative miljø.

– På sammen måde ønsker vi at give rammerne og værktøjet, hvorefter de studerende selv skal definere hvad arkitektur er, eksperimentere og skabe miljøet.

– Vi tænker skolen som en stor legeplads uden begrænsninger. Hvor de studerende slår sig løs og udforsker, hvad de synes skal være arkitektur.

Lisa ringer – igen

Næste gang Lisa Søren fra Bygningsstyrelsen ringer, er modtageren Mathias, og denne gang ligger hun ikke fjernt i bevidstheden.

Det gør derimod beskeden om, at bedømmelseskomitéen har valgt at gå videre til de færdige forhandlinger om byggeprojektet udelukkende med Vargo Nielsen Palle og ADEPT alene sammen med teamet Rolvung og Brøndsted og to ingeniørfirma Tri-consult, Steensen Varming) – og som eneste aktør.

Det betyder, at de to tegnestuer har vundet hele den historiske opgave til knapt 300 millioner kroner.

– Det var næsten slet ikke til at fatte, fortæller Mathias Palle, som på det tidspunkt er ansat hos Novo Nordisk Engineering (NNE Pharmaplan).

– Det var som at gå ind i en ny bobbel-periode, fordi atter engang skulle de holde på en næsten umenneskelig hemmelighed frem til offentliggørelsen, beskriver de tre samstemmende.

Skabt til diskussion

I forbindelse med projektkonkurrencen for den nye arkitektskole bliver de tre til Vargo Nielsen Palle. Og det er en kæmpe maskine, der nu går i gang.

Begge tegnestuer er helt afklaret med, at den nye arkitektskole bliver et bygningsværk, der skabes til evig diskussion.

Begge finder stor inspiration i  idegrundlaget fra en tysk kunstskole for arkitektur og design fra mellemkrigstiden; ”Bauhaus Lab”, der tager udgangspunkt i læring, forskning og intervention i tværfagligt og tværnationalt samarbejde.

– Selvfølgelig var det fristende at tegne et ikonbyggeri, men det er også en arkitektskole, siger Jonas Nielsen og forklarer, at byggeriet af den kommende skole til at udklække nye arkitekter i Aarhus bliver ikke et stort, synligt provokerende byggeri, der har nok i selv.

De unge arkitekter forklarer; at de blandt andet er inspireret af Bauhaus, men frem for at tænke skolen som en fabrik, der “producerer” til byen, er tanken mere et laboratorium, der interagerer med byen. 

– Eksperimentet er i fokus, men det er også et projekt, der aldrig bliver færdigt. Og det er også, hvad vi håber på, siger Jonas Nielsen og tilføjer;

– Når vi afleverer den om tre år, så fortsætter dens livshistorie, og den kommer først rigtig til at leve, når alle de studerende kommer.