Nyhed

Kvinder skaber størst vækst i arkitektbranchen

Med Nina Mathiesen som administrerende direktør er COBE blandt de succesfulde danske arkitektvirksomheder, der ledes af en kvinde. I 2017 voksede COBEs omsætning med 43%. Foto: COBE, the Silo. Fotograf Rasmus Hjortshøj – COAST.

Arkitektbranchen opnår det næstbedste resultat nogensinde. Årets brancheanalyse er udkommet og viser en samlet fortjeneste på 420 mio kr. og et rekordhøjt antal kvinder i direktørstolen.

Af Kamilla Bøgesø Kjærgaard

Siden 2013 har den danske arkitektbranche oplevet rekordhøj vækst. Den samlede indtjening blandt branchens største virksomheder voksede i årene 2012-2016 med mellem 7,6 og 11,9%. Det seneste årsregnskab, som netop er blevet gennemtygget af Dansk Brancheanalyse, viser en vækst på ”kun” 6,2%, men det må stadig siges at være fremragende.

Det er tiende år i træk Dansk Brancheanalyse gennemgår regnskaberne i den danske arkitektbranche og udleder et hav af fortællinger om branchen som helhed og de virksomheder, der har det største overskud, den største formue, tjener mest per medarbejder, dem som er blevet solgt, og dem som står tæt på konkurs.

Det er de 252 største arkitektvirksomheder, der er med i analysen, og tilsammen har de i 2017 tjent 420 mio kr. efter skat. Der er skabt 437 nye arbejdspladser, så der i alt var 5.712 ansatte i virksomhederne, da 2017 regnskabet blev opgjort. Det betyder, at branchen i gennemsnit tjente 74.000 kr. pr ansat. Det er lavere end sidste års 90.000 kr. pr ansat. Men 2016 var også på alle parametre et rekordår.

BIG og Arkitema er størst

Arkitema og BIG ligger side om side, som Danmarks største arkitektvirksomheder målt på omsætning. Arkitema har haft en omsætning på 271 mio kr og BIG ligger på 260 mio kr. Tallene rummer en vis usikkerhed og omfatter udelukkende de danske selskaber og altså ikke deres udenlandske datterselskaber. Henning Larsen Architects er branchens tredjestørste virksomhed med en omsætning på lige over 226 mio kr.

BIG tager igen i år førstepladsen, når det kommer til branchens største overskud, med næsten 27 mio kr. Henning Larsen Architects ligger nummer to med et overskud på 23 mio kr. og Vilhelm Lauritzen følger efter med 17,5 mio kr.

Kvinder i direktionen skaber den største vækst

Med andelen af kvinder i direktionen slår arkitektbranchen igen i år rekord blandt de brancher, som Dansk Brancheanalyse kigger på (se listen over brancher nederst). 38 % af arkitektbranchens samlede omsætning er skabt i virksomheder, hvor der sidder en kvinde i direktionen. Samlet set har 70 ud af de 252 virksomheder i analysen en kvinde i direktionen. De 35 har udelukkende kvinder i direktionen, de andre 35 har både mænd og kvinder.

Ser man på de seneste 11 år har arkitektvirksomheder med kvinder i direktionen stået for den største vækst, nemlig 5,8 %, og virksomheder med kun mænd i direktionen har stået for 3,5%.

BIG trækker op med Sheela Maini Søgaard som direktør, men også 3XN, SHL, Link Danmark, KPF Arkitekter og COBE er på listen over kvindelige direktører og en omsætning på over 90 mio kr.

Arkitektvirksomheders værdi er deres medarbejdere

Dansk Brancheanalyse fremhæver i udgivelsen en række særheder ved arkitektbranchen. Bl.a. skriver de, at branchen ”består af kreative ejere, og udefra set kan man få det indtryk, at de opfinder den dybe tallerken hver eneste gang, de går i gang med et nyt projekt.” Ja, det er nok de færreste arkitekter, der har et færdigudviklet koncept, som kan sælges igen og igen. Det betyder ifølge analysen, at virksomhederne sjældent bliver mere værd end de medarbejdere, der er ansat. Og når arkitektvirksomheder bliver handlet, er prisen ikke så høj som i andre erhverv.

Arkitekter søger ikke i skattely

En anden særhed er, at danske arkitekter bliver i Danmark, selv når de har stor succes med at sælge deres ydelser til udlandet, fortæller analysen. Branchen bliver rost for ikke at søge til, hvad forfatterne kalder ’lunere skattemæssige himmelstrøg’, som der ellers er tendens til i andre brancher.

Eksemplarisk åbne regnskaber

Arkitektbranchen er ifølge Dansk Brancheanalyse et præmieeksempel på åbenhed og tilgængelighed, når det kommer til regnskaber. De er langt mere åbne, end de er pålagt af lovgivningen – og sammenlignet med flere andre brancher. Dansk Brancheanalyse har lavet deres egen ”dogmeregnskabs-model”, hvor de vurderer virksomheders regnskaber ud fra en lang række krav til, hvilke specifikke oplysninger de opgiver, om der er tydelige ejerforhold, om de har penge i skattely m.v. 

Og arkitektvirksomhederne scorer generelt højt. 51 virksomheder ud af de 252 får mere end 10 point i denne selvudviklede ’CSR-score’, hvilket er udtryk for ’særdeles stor åbenhed’. C.F. Møller ligger, ligesom sidste år, helt i top med 23 point.

Forventer fortsat vækst

Dansk Brancheanalyse forventer at væksten i arkitektbranchen vil fortsætte både i 2018 og 2019, men ikke så kraftigt som i de seneste år. 5% forventer de for 2018 og en omsætning på i alt 450 mio kr. 2019 sætter de ikke tal på, men forventer fortsat fremgang.

Hele analysen kan købes her hos Dansk Brancheanalyse.

 

Dansk Brancheanalyse følger disse brancher:

  • Arkitekter
  • Ingeniører
  • Bilforhandlere
  • Rejsebureauer
  • Restauratører
  • Reklamebranchen
  • Hoteloperatører
  • Revisorer