Råd og jura

Kom godt i gang med dit første job

Arkitektskolen Aarhus. Arkivfoto

Gratis coaching, hjælp til ansøgning, råd om løn, tjek af din ansættelseskontrakt og masser af kurser. Det er nogle af de ting, FAOD tilbyder dig, så du kommer godt i gang med karrieren. Fra 1. juli er det gratis for nyuddannede at være medlem de første 6 måneder.

FAOD ønsker stort tillykke til alle færdiguddannede arkitekter og designere. Vi glæder os til at hjælpe dig godt i gang med din karriere og støtte dig igennem arbejdslivet. 

Fra 1. juli er det gratis for dig som nyuddannet at være medlem af FAOD de første 6 måneder efter du dimitterer.  Du vil have adgang til de samme medlemsgoder, selv om medlemskabet bliver gratis. Dog skal du betale for fag-magasiner, hvis du har et abonnement på det. 

Læs også: Gratis medlemskab for stuerende

Kontakt FAOD før du forhandler din løn

Nå du bliver tilbudt et job, skal du have styr på, hvad du har ret til, før du siger ja. Det gælder både løn og andre vilkår. Med en kandidatgrad i design eller arkitektur, skal du have en løn, der matcher dit uddannelsesniveau og den overenskomst, som gælder for din ansættelse. Når du ansættes i det private uden overenskomst, skal du være særligt opmærksom, da der ikke er nogen minimumsløn.  Brug FAODs lønstatistikker.  

FAOD har eksperter , som rådgiver dig om dit lønniveau, og hvordan du griber en lønforhandling an. Det gælder uanset om du skal ansættes på en tegnestue, ingeniør- eller designvirksomhed, eller i det offentlige.

Læs også: Lønnen skal op ved første job

Få tjekket din ansættelseskontrakt før du skriver under

Når du får dit første job, kan det være fristende bare at skrive under på ansættelseskontrakten, men du skal have styr på dine vilkår, inden du sætter din underskrift. Find ud af om arbejdspladsen har overenskomst. Når du ansættes i det private uden overenskomst, skal du selv forhandle løn, pension, betalt frokostpause og overarbejde, barsel og barns sygedage. Her kan du bruge FAODs standarkontrakt som tjekliste. 

Få altid FAODs rådgivere til at gennemgå din kontrakt, inden du skriver under. 

Kontakt FAOD inden du starter egen virksomhed

Der er mange ting, du skal overveje og tjekke, inden du starter selvstændig virksomhed. Du skal fx have styr på mulighederne for dagpenge, forsikringer og virksomhedstype. Derudover skal overveje mulige opgaver, kunder og konkurrenter.

Kontakt altid FAOD, inden du starter egen virksomhed. Du kan både få juridiske rådgivning og coaching om muligheder og faldgruber.

Få coaching og sparring, når du skal lande dit første job

Som ny arkitekt og designer, skal du ud og sælge dig selv over for en arbejdsplads. Du skal gøre dig synlig og målrette dine kvalifikationer til de jobs, som du gerne vil have. Hvis det er første gang, du skal ud at søge job, er du måske i tvivl om, hvordan du beskriver dig selv over for en arbejdsgiver. Måske ved du ikke helt, i hvilken retning du skal gå eller hvordan du griber jobsøgningen an. 

Hos FAOD får du coaching, som gør dig klogere på dig selv og dine styrker, hjælp til at skrive en ansøgning, som fanger virksomhedens opmærksomhed og støtte til at blive mere afklaret omkring, hvad du gerne vil. 

Læs også:

Din karrieremission trin for trin

5 scoretricks til jobsamtalen

Rejs dig mentalt efter et jobafslag

Landets bedste jobportal

FAOD opdaterer dagligt jobs inden for dit fag og branche. Brug derfor jobportalen til at finde opslåede stillinger inden for dit felt.

Kurser og arrangementer for nyuddannede

FAOD tilbyder mange kurser og arrangementer, der hjælper dig videre i din karriere. Se de aktuelle tilbud under Det Sker på FAODs hjemmeside. Lige nu kan du fx tilmelde dig et workshop-forløb med fokus på jobsøgning: 

Lønkursus for studerende og nyuddannede, 12. august, kl. 16:00-18:00, online

 

Frederiksberg 

Karrierekurs, 20. august, kl. 16:30-19:30

Kompetenceafklaring, 27. august, kl. 16:30-19:30

Uopfordrede ansøgninger, 3. september, kl. 16:30-19:30

Strategi for din jobsøgning, 10. september, kl. 16:30-19:30

 

Aarhus

Karrierekurs, 16. september, kl. 16:30-19:30

Kompetenceafklaring, 23. september, kl. 16:30-19:30

Uopfordrede ansøgninger, 30. september, kl. 16:30-19:30

Strategi for din jobsøgning, 7. oktober, kl. 16:30-19:30 

Hver gang du deltager på et kursus møder du nye fagfæller. Det betyder, at FAODs arrangementer også hjælper dig til at udvide dit faglige netværk i arkitekt- og designbranchen.