Nyhed

Keramiker Kasper Würtz vinder sag om krænkelse af ophavsret

Christian Bitz lancerede i 2016 et spisestel i stentøj. Sø- og Handelsretten har nu afgjort, at det ligger for tæt på keramiker Kasper Würtz' design og har krænket hans ophavsret.

Ernæringsekspert Christian Bitz er i Sø- og Handelsretten blevet dømt for at have krænket keramiker Kasper Würtz' ophavsret.

Af Kamilla Bøgesø Kjærgaard

Med en opsigtsvækkende dom slår Sø- og Handelsretten nu fast, at ernæringsekspert Christian Bitz med sit spisestel har krænket keramiker Kasper Würtz’ ophavsret. Dommen blev afsagt den 25. marts, tre et halvt år efter, Kasper Würtz anlagde sagen.

I 2016 lancerede ernæringsekspert Christian Bitz, som mange kender fra TV, et spisestel i stentøj sammen med grossisten F&H A/S. Keramiker Kasper Würtz, der bl.a. har designet spisestellet til restaurant Noma, mente at stellet var en kopi af hans værker, og forsøgte at få nedlagt midlertidigt forbud mod spisestellet og lagde sag an.

Forbuddet blev dengang afvist, men nu har han fået rettens ord på, at hans ophavsret er blevet krænket.

Retten finder, at dele af Christian Bitz’ og F&H’s stel krænkede keramikerens ophavsret og skal nu forbydes, mens andre dele af stellet ikke gør. Christian Bitz kan se frem til at betale en større erstatning, men det præcise beløb er ikke afgjort endnu. Først skal det undersøges, hvor meget han og grossisten har tjent på spisestellet. Men det formodes at være et betydeligt beløb.

Kasper Würtz’ advokat Johan Løje kalder afgørelsen for ‘positivt nyt for den kreative branche i Danmark’ og siger til Jydske Vestkysten:

– Det her bliver en stor sag, fordi den handler om en stor omsætning, hvorfor der kommer et stort erstatningskrav. Den har fået meget omtale, og den er kompleks. Dommen er et udtryk for, at der skal være en generel og bred beskyttelse af design i Danmark, siger han.

Se hele dommen hos Sø- og Handelsretten, hvor der er billeder af de omtalte spisestel.