Råd og jura

Hvis du har to job på hånden

Arkivfoto: Ulrik Jansson

Har du to job på hånden skal du sikre dig skriftlig dokumentation og reagere hurtigt.

Af Tine Trabolt

Hvad gør du, hvis du får tilbudt drømmejobbet, men allerede har sagt ja til et andet jobtilbud?

Det korte svar er, at du skal sikre dig skriftlig dokumentation og reagere hurtigt.

Forbundet Arkitekter og Designere bliver løbende kontaktet af medlemmer, der er i den heldige situation, at de har været til to jobsamtaler og fået tilbudt begge job, eller har sagt ja til et job, men samtidig venter på svar på en ansøgning til et andet job, som de hellere vil have.

Et ja er i princippet bindende
Hvis du har sagt ja til et job, er du som udgangspunkt bundet af aftalen. Også selvom du endnu ikke har underskrevet kontakten.

Det betyder, at du i princippet skal opsige jobbet inden du tiltræder og skal møde på arbejde indtil opsigelsesvarslet er udløber. Opsigelsesvarslet løber først fra det tidspunkt, hvor det er aftalt, at du skal starte.

Erstatning
Hvis du ikke tiltræder jobbet som aftalt, kan arbejdsgiveren kræve erstatning på op til en halv månedsløn. Dette gælder uanset om der er aftalt prøvetid eller ej.

Kan arbejdsgiveren dokumentere et tab større end en halv måneds løn, vil arbejdsgiver kunne kræve det faktiske tab dækket. Det er dog yderst sjældent, at det kommer på tale, da der typisk indgås aftale om ophævelse af aftalen.

Skriftlig dokumentation og hurtig reaktion
Bliver du inviteret til to jobsamtaler kort efter hinanden, anbefaler forbundet, at du forsøger at slå koldt vand i blodet og venter med at sige ja til et jobtilbud, indtil du ved, om du får det andet. Men du bør give svar så hurtigt som muligt.

Det er vigtigt, at du sikrer dig skriftlig dokumentation på drømmejobbet, inden du siger nej til det andet job.

Skulle det ske, at du har sagt ja til et job, du alligevel ikke ønsker, bør du hurtigst muligt kontakte den pågældende arbejdsplads og forklare situationen.