Nyhed

Husk at orientere FAOD om, at du har selvstændig virksomhed

Arkivfoto fra KADKs afgangsudstilling 2019. Foto: Kamilla Bøgesø Kjærgaard.

Som medlem af FAOD kan du godt drive selvstændig virksomhed, du skal bare huske at orientere forbundet om det. Har du ansatte, skal du enten melde dig ind i Danske Ark/DI eller tiltræde overenskomsten for fortsat at kunne være medlem i FAOD.

Af Kamilla Bøgesø Kjærgaard

Mange arkitekter og designere får i løbet af deres arbejdsliv mulighed for at løse en eller flere enkeltstående opgaver i regi af selvstændig virksomhed. Det kan være under studiet, i en ledighedsperiode eller sideløbende med et ansættelsesforhold, uden at de nødvendigvis kan eller ønsker at gøre det til deres levevej at være selvstændige. De medlemmer hjælper og rådgiver Forbundet Arkitekter og Designere naturligvis.

Har du imidlertid besluttet at være selvstændig arkitekt eller designer som hovedbeskæftigelse, kan det være, at du skal overveje om Danske Ark eller DI har flere relevante rådgivningsydelser og værktøjer for dig som selvstændig. Afhængig af hvilken rådgivning, du har brug for.

Dette gør sig særligt gældende, hvis du har eller skal have ansatte i din virksomhed.

Sådan kan vi rådgive selvstændige medlemmer

FAOD har netop udsendt et brev til de medlemmer, vi har registreret som selvstændige, for at orientere om, hvilken rådgivning vi har særligt til dem, og samtidig gøre opmærksom på, hvilken rådgivning, vi som fagforbund ikke kan tilbyde.

FAOD er en klassisk fagforening for arkitekter og designere. Vores primære ydelser er at rådgive og vejlede vores medlemmer omkring løn- og ansættelsesvilkår, arbejdsskade, dagpenge m.v. Vi forhandler overenskomster for ansatte i det offentlige og for ansatte på private tegnestuer, der er medlemmer af Danske Ark/DI.

En del af vores medlemmer er selvstændige på fuld tid eller løser af og til opgaver som selvstændige. Vi kan vejlede og rådgiver meget gerne i forbindelse med opstart af selvstændig virksomhed, herunder kontrakt- og aftaleforhold, ophavsret og immaterielle rettigheder og forhold vedr. arbejdsløshedsforsikring.

Vi er imidlertid ikke specialister inden for rådgiverjura, herunder ABR-kontrakter, entreprise- og udbudsret. For nogle selvstændige vil det derfor på et tidspunkt blive relevant at melde sig ind i Danske Ark/DI, som rådgiver virksomheder specifikt. Det gælder især selvstændige, der har ansatte i deres virksomhed.

Du har pligt til at oplyse om selvstændig virksomhed

Som medlem af FAOD har du pligt til at oplyse os om, at du driver selvstændig virksomhed. Både hvis det drejer sig om enkeltstående opgaver ved siden af, at du er ansat, studerende eller ledig, eller om det er din hovedbeskæftigelse.

Derfor opfordrer vi alle medlemmer, der ikke har været opmærksomme på det, til at kontakte os. Skriv til faod@faod.dk og oplys os om virksomhedens navn, CVR-nummer, om der er ansatte arkitekter og/eller designere i virksomheden og gerne også om, der er praktikanter tilknyttet virksomheden.

Du kan læse mere i hele brevet til selvstændige her.