Råd og jura

Hold dig fra gaver som offentligt ansat

Er du ansat i det offentlige, må du ikke modtage koncertbilletter, årskort eller mobil fra samarbejdspartnere. Du må gerne få julegaver af chefen.

Af Tine Trabolt

Offentligt ansatte må ikke modtage gaver og andre fordele fra borgere og virksomheder som led i arbejdet. Der må ikke være tvivl om, at den ansatte er upartisk og sagligt løser sine opgaver.

Du skal derfor lade være med at tage mod gaver eller rabatter, der har sammenhæng med dit job i det offentlige. Du må fx ikke tage imod koncertbilletter fra en IT-leverandør, rabat fra en teleudbyder eller årskort til en forlystelsespark fra ejeren.

Det handler om at beskytte den ansatte mod, at der stilles spørgsmålstegn ved loyaliteten til arbejdspladsen, og på et mere generelt plan at sikre befolkningens tillid til det offentlige.  

Små pakker er okay

Som offentligt ansat må du gerne modtage mindre gaver fra samarbejdspartnere til jul og nytår, eller hvis du har jubilæum. Det kan fx være et par flasker vin eller chokolade.  

Hvis I har særlige regler på din arbejdsplads, skal du følge dem.

Er du privat ansat er der ingen restriktioner, medmindre I har en politik på virksomheden, fx at gaver skal deles med kolleger.   

Ja tak til gaver fra chefen  

Du må altid gerne få gaver af din arbejdsgiver. Du kan i 2018 skattefrit modtage gaver for 1100 kroner om året og en julegave på op til 800 kroner.