Råd og jura

Gravide skal have is i maven til jobsamtalen

Arkivfoto: Ulrik Jantzen.

Søg job selv om du er gravid og hold fokus på dine kompetencer og erfaring til jobsamtalen. Du har først pligt til at fortælle, at du er gravid tre måneder før termin, og arbejdsgiver må ikke tage emnet op under samtalen.

Af jurist Tine Trabolt

Mange arkitekter og designere er i tvivl om de skal fortælle om graviditet til jobsamtalen. Og mange holder sig tilbage med at søge nyt job, når de er gravide.

Reglerne er klare. Du har først pligt til at oplyse om din graviditet tre måneder før forventet fødsel, og du skal stilles på helt samme måde, som hvis du ikke var gravid. Det betyder, at arbejdsgiver ikke må lægge vægt på graviditet eller barsel, når de ansætter, forfremmer eller afskediger, og arbejdsgiver må ikke spørge til graviditet eller barsel til jobsamtalen. Fædre er også beskyttede. 

Hold på din ret til tavshed

Forbundet Arkitekter og Designere får ofte spørgsmål fra gravide, som overvejer at søge nyt job. Jurist Jette Sølvkær oplever, at mange gravide har dårlig samvittighed, fordi de føler, at de fortier sandheden over for en mulig kommende arbejdsgiver ved jobsamtalen.

–  Hvis man skal være sikker på, at arbejdsgiver ikke forskelsbehandler, er det nødvendigt at have is i maven og holde på sin ret til tavshed. Ellers risikerer den gravide at blive sorteret fra uden at kunne bevise årsagen, siger Jette Sølvkær. 

Læs også: 10 forbudte spørgsmål til jobsamtalen

Jurist på FAODs Aarhuskontor Jette Sølvkær taler med mange gravide medlemmer om jobsituationen og dilemmaer. Foto: Bo Grünberger/FAOD

FAOD opfordrer samtidig medlemmer til at søge nyt job, selv om de er gravide, hvis de har de rette kompetencer. Ellers bliver gravide i realiteten forskelsbehandlet.

– Mange arbejdsgivere har heldigvis fokus på de ansattes kompetencer og erfaring og ikke graviditet og orlov. Man skal holde fokus på jobbet, og ikke at man er gravid, siger Jette Sølvkær.

Overvej besked, når jobbet er dit  

Selv om den ansatte først har pligt til at give besked om graviditeten tre måneder før termin, fortæller de fleste det længe før. Hvis jobsamtalen ender med et job, bør du overveje at orientere din nye arbejdsgiver om situationen, når du har fået skriftlig bekræftelse på ansættelsen. Mange foretrækker at fortælle det enten når de har underskrevet kontrakten eller inden første arbejdsdag.

FAOD anbefaler dog, at man ikke orienterer sin nye arbejdsgiver før man ellers ville have fortalt det, typisk efter 12 uger.

– Gravide der er startet nyt job, bør fortælle det på samme tidspunkt, som de ellers ville have gjort. Der er hensynet til at vente til graviditeten er sikker, og hensynet til at arbejdsgiver skal kunne planlægge fraværet. Og mange vil også gerne dele den glade nyhed med den nye arbejdsplads, siger Jette Sølvkær.


Det siger reglerne
  • Den gravide skal ifølge barselsloven give besked til arbejdsgiver senest 3 måneder før forventet fødsel.
  • Arbejdsgiver må ikke forskelsbehandle på grund af køn. Dette gælder blandt andet ved graviditet, fertilitetsbehandling, adoption og orlov, hvor den ansatte ikke må stilles ringere ved ansættelse, forflyttelse eller forfremmelse. Det fremgår af Ligebehandlingsloven.
  • Ligebehandlingsloven beskytter mod afsked for gravide og mødre og fædre på barsel og orlov. Det vil sige, at arbejdsgiver skal bevise, at en afsked ikke sker på grund af graviditeten. Det er svært for arbejdsgiver at bevise, hvis der er andre ansatte, der laver det samme som den gravide/den på orlov. Omvendt er det lettere at bevise, hvis arbejdsgiver ikke var klar over, at den ansatte var gravid. Sørg derfor for at give din arbejdsgiver besked på skrift.