Nyhed

FAOD til kulturministeren: kreative risikerer at falde uden for hjælpepakkerne

Christiansborg. Foto: Henrik Sørensen

FAODs fungerende formand har været i dialog med kulturminister Joy Mogensen for at sikre at selvstændige og freelancere med sammensatte indkomster bliver omfattet af regeringens hjælpepakker.

Af Kamilla Bøgesø Kjærgaard

Forbundet Arkitekter og Designere deltog i sidste uge i møder med kulturministeren sammen med en række andre organisationer i de kreative brancher. Her drøftede man bl.a. de hjælpepakker til selvstændige og freelancere, regeringen præsenterede i sidste uge for dem, der oplever nedgang i indtægterne som følge af coronavirus.

Mange arkitekter og designere har en blandet indtægt mellem A og B indkomst samt indkomst fra selvstændig virksomhed. Det kan give problemer med at opfylde indkomstkravene i hjælpepakkerne til selvstændige og freelancere, hvis man ikke har mulighed for at lægge de forskellige indkomster sammen for at opfylde indkomstkravet på 180.000 kr. om året.

(Opdateret 6.april: indkomstkravet er siden sat ned til 10.000 kr. i gennemsnit om måneden, dvs. 120.000 kr. om året)

Derfor har FAODs fungerende formand Jan Ove Petersen efterfølgende skrevet et brev til ministeren, hvor han præciserer problemstillingen og samtidig viser en vej til, hvordan den kan løses, så langt flere af FAODs medlemmer vil kunne få glæde af hjælpepakkerne til selvstændige og freelancere.

Læs FAODs brev til Kulturminister Joy Mogensen

For at få et overblik over indkomstforholdene i den kreative branche, har FAOD sammen med andre organisationer i den kreative branche, taget initiativ til at få undersøgt indkomstforholdene blandt organisationernes medlemmer. Formålet er at få afdækket, hvor mange der vil blive ramt af problemet med indkomstkravet.

FAODs medlemmer vil i næste uge modtage et spørgeskema i forbindelse med undersøgelsen.