Råd og jura

Du er på arbejde under julefrokosten

Arkivfoto Per Rehfeldt

Kommer du galt afsted under julefrokosten er det en arbejdsskade, fordi julefrokosten er del af jobbet. Dagligdagens krav til adfærd gælder stadig, så lad være at svine chefen til eller tage på din kollega.

Af Tine Trabolt

Mange steder er den årlige julefrokost et tiltrængt pusterum, hvor man får sluppet dagligdagens strabadser og møder sin chef og kollegaer under helt andre våde himmelstrøg.

Men husk at du er på arbejde under julefrokosten. Er du ude for en ulykke, er det en arbejdsskade, og er din adfærd illoyal eller krænkende, kan have konsekvenser for din ansættelse.

Kom til skade under den officielle fest

Falder du ned fra bordet og vrikker om eller knalder du hovedet ind i væggen under dansen, er det en arbejdsskade, så længe det er del af det officielle arrangement. Den aktivitet du har gang i, når du kommer til skade, skal være en naturlig del af i julefrokosten, fx fællesleg eller dans.

Promillens størrelse er ligegyldig, og det er ikke afgørende om chefen er til stede, når du kommer til skade, eller om I holder festen på arbejdspladsen eller ude i byen.

Fortsætter du festen sammen med nogle kollegaer på et værtshus efter det officielle fest, vil det ikke være en arbejdsskade.

Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde en ulykke som arbejdsskade til Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring.

Hold snitterne fra chef og kolleger

Brug ikke julefrosten til at fortælle din chef, at han er en idiot, at du får alt for lidt i løn eller er utilfreds med dine opgaver. Du er stadig på arbejde, når du er til julefrost og har stadig loyalitetspligt over for virksomheden.

Vær varsom med at være fysisk over for kollegaer, og hold igen med vittighederne under bæltestedet. Personlige grænser er forskellige. Nogle kan lide det lumre og platte , et knus og en tæt svingom, mens det for andre overskrider grænsen for kollegialt samvær.

I værste fald kan du få en advarsel eller afskediges for sexchikane, samarbejdsproblemer eller illoyal adfærd.

Som chef har man et større ansvar for at tingene ikke løber løbsk. Og man skal som chef kunne tackle en medarbejder, der vil tale fagligt over snapsen.

Fest igennem

Gode sociale sammenkomster er med til at ryste arbejdspladsen sammen og styrke arbejdsmiljøet.

Deltag og vær med til at bidrage til, at julefrokosten bliver årets højdepunkt.