DEBAT

DEBAT: Regnes vi uden for København ikke for noget?

DEBAT: Redaktionen på ARKITEKTEN har været for enøjet i deres valg af skribenter til årets kavalkade om: BEDST OG VÆRST 2017, mener tidligere stadsarkitekt Henrik Stjernsholm. Der er både en verden og mange læsere uden for hovedstaden, pointerer han.

Af Henrik Stjernholm, arkitekt MAA
Indehaver af StjernholmArkitektur / tidl. stadsarkitekt i Vejle 

DEBAT: ARKITEKTEN har gjort det igen. Nemlig at gøre det dejligt befriende at være arkitekt i provinsen. Her behøver vi ikke tænke nærmere over, hvad der er BEDST & VÆRST.

ARKITEKTEN har i nr.1 2018 spurgt 18 gode arkitekter og andre om, hvad de personligt har oplevet som BEDST & VÆRST i 2017.

Af de 11 konkrete eksempler på det bedste i Danmark er to projekter fra provinsen. 

Mht. til fotos fra Danmark er der 14 fra København og tre fra provinsen. Resten af eksemplerne er mere personlige, generelle, politiske eller fra andre steder i verden.

Hvordan kan det gå til, at der er så stor fokus på København? Mit bud er, at stort set alle skribenterne ser ud til at arbejde i hovedstadsområdet.

”Herfra min verden går” tror jeg derfor godt, man kan sige om årets udgave af, hvad der er BEDST & VÆRST i 2017.

Sjovt nok er opgaven med at samle op på alle indlæggene overgivet til en kritiker fra provinsen.

Ingen arkitekter fra kommunerne
Det er også karakteristisk, at der ikke er én eneste kommunalt ansat arkitekt blandt skribenterne. Jeg synes, det ville være helt naturligt at spørge bare én stadsarkitekt.

Hvis de 18 deltagere i år er de eneste, der har villet deltage ud af mange andre indbudte, ja så er det jo bare sådan.

Men alt det behøver vi som arkitekter i provinsen ikke bruge tid på at mene noget om. I hvert fald ikke i ARKITEKTEN.

Imens kan vi stille og roligt nyde dagligdagen med den mest fantastiske arkitektur, velfungerende landsbyer, de mest innovative klimaløsninger og bedste byrum i Danmark, nye måder at inddrage aktører på, tæt  samspil med erhvervslivet, smukke renoveringer af bevaringsværdige bygninger, unikke nationalparker og landskabsprojekter, almene boligområder i topklasse også internationalt, skoleelever som fremtidens forretningsudviklere, gymnasieelever som kommende arkitekter, store og små kulturprojekter og -events, digitale arkitekturguider, kamp for udkantsområder, fokusering på lokale arkitekturpolitikker, visionære politikere og meget, meget mere.

Og selvfølgelig også noget, der er gået helt skævt.

Vi nyder også at opleve alt det, der sker i hovedstadsområdet, herligt med en hovedstad i udvikling. Vi ved naturligvis godt, at der er en anden verden med spændende arkitektur uden for vores egen lille begrænsede virkelighed.

Mit indlæg går ikke på personerne eller eksemplerne i de enkelte indlæg, de er er fine nok. Det er derimod, at Redaktionen ikke har mere opmærksomhed på, at der også er både en verden og mange læsere uden for hovedstaden.

Hvis det skulle være interessant for ARKITEKTEN og læserne kunne Redaktionen jo til næste års BEDST & VÆRST 2018 udelukkende fokusere på arkitekter fra provinsen og deres synspunkter og private oplevelser. Det vil sikkert bliver en kæmpe øjenåbner for mange. Bare et forslag til overvejelse.

HVAD MENER DU?
Bør der være en større bredde blandt skribenterne, hvis ARKITEKTEN vil gentage temaet med BEDST & VÆRST til næste år.

Henrik Stjernholm, arkitekt MAA
Indehaver af StjernholmArkitektur
Kløvertoften 12 | 7100 Vejle | 2015 4944
kontakt@stjernholmarkitektur.dk
www.stjernholmarkitektur.dk