Nyhed

De første OK-20 forhandlinger er gået i gang

Industriens Hus. Foto: Søren Nielsen.

De første forhandlinger om de nye overenskomster for det private arbejdsmarked er skudt i gang. Det skete onsdag den 8. januar på et møde i Industriens Hus i København.

Af Bo Billeskov Grünberger

De første parter har udvekslet krav og dermed indledt overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked. Det gjorde de på et møde i Industriens Hus i København den 8. januar. Med til mødet var fire topforhandlere fra CO-Industri og Dansk Industri.

Dansk Industri repræsenterer arbejdsgiversiden, mens CO-Industri repræsenterer ni fagforbund fra industrisektoren. Deres forhandlinger sætter rammen for økonomien for de andre forhandlinger, som følger senere. Herunder også de forhandlinger FAOD skal have med DI til februar.

– De skal med andre ord forhandle sig frem til en fælles forståelse af den økonomiske situation og dermed sætte den økonomiske ramme for ændringerne i løn og ansættelsesvilkår i den kommende overenskomstperiode. Den økonomiske ramme har direkte konsekvens for alle de øvrige overenskomstområder, siger Søren Kaj Andersen og Nana Wesley Hansen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkes- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.

De nuværende overenskomster, der stammer fra OK17, udløber 1. marts 2020, men det bliver formentlig først i løbet af marts eller april, de nye overenskomster sendes til urafstemning blandt medlemmerne.