Nyhed

Dansk arkitektur og dansk arkitekturpolitik

Ellen Trane Nørby med direktør Arne EnnegaardVi har allerede en stærk og konkurrencedygtig arkitektbranche i Danmark. Men skal Danmark fastholde sin position, skal branchen ikke hvile på laurbærerne. Arkitektbranchen skal nemlig fremover være med til at sikre Danmark et godt brand, den skal tage sit planlægningsansvar alvorligt, og den skal frem for alt udfordre det eksisterende og etablerede. Sådan lød hovedbudskaberne i det oplæg, som MF Ellen Trane Nørby holdte ved ARKITEKTFORBUNDETs landsmøde 2007. Her kan du læse uddrag fra oplægget.

”Dansk arkitektur og design skaber de æstetiske rammer for det liv vi har. Er rammerne velfungerende påvirker de os positivt, er rammerne tåbeligt planlagt, påvirker de os negativt. Mit udgangspunkt, som politiker er, at vores liv bliver rigere og bliver tilføjet en ekstra dimension, hvis vi har en spændende arkitektur. Tilsvarende er den dårlige arkitektur med til at skabe uinspirerende rammer for vores liv og udfoldelse.” Ellen Trane Nørby er stolt over dansk arkitektur og følte sig priviligeret, da hun i foråret var med til at nedfælde Danmarks arkitekturpolitik, som blev præsenteret i maj 2007. En arkitekturpolitik, som sætter fokus på arkitekturens betydning for Danmarks vækst i den globale økonomi, og som sætter fokus på innovation og på arkitekturens betydning for Danmarks brand i udlandet.

Arkitekturen skal brande Danmark
”De krav og forventninger, som vi (politikere red.) har til fremtidens akademiske arkitekter og planlæggere. De handler i høj grad også om at sætte hele det danske brand på verdenskortet, og om at arkitekturen udstråler de værdier, som er grundlæggende i det danske samfund. Det jo ikke nogen hemmelighed, at når danske slagterier sælger flere danske grisebasser i Japan, så skyldes det i høj grad også det udtryk, som dansk arkitektur og design har. Det er en arkitektur, som udstråler en stilrenhed, en værdirenhed og en klarhed, som samtidig er med til at undersøtte forståelsen af, at dansk fødevaresikkerhed må være mere i orden end de steder, hvor man har rodede måder at opbygge et samfund på.”

Arkitekturen skal indtænkes i det generelle arbejdsmarked
”Jeg synes, at det er interesssant, at man kan se en sammenhæng mellem vores kunstneriske erhverv, dansk design og arkitektur og nogle helt traditionelle eksportbrancher. Det er et samarbejde, som vi fortsat skal lægge vægt på, når vi kigger fremadrettet i forhold til, hvordan vi kan skabe flere samarbejder på tværs af vores brancher. Det betyder også, at vores politiske krav til fremtidens akademiske arkitekter og designere er, at dansk arkitektur tænkes ind i det mere generelle og traditionelle arbejdsmarked, at arkitekturen tænkes langt mere ind i fritidslivet og ind i de hjemlige boliger på en nytænkende facon.”

Uddannelsernes planlægningsansvar
”Det er akitekturen som ligger bag vores byer, de rekreative områder, infrastukturen vores daginstitutioner vores boliger og vores arbejdspladser. Derfor er det væsentligt, at vi får en høj kvalitet omkring den arkitektur, vi har i Danamrk, og at vi får skabt nogle rum, som er spændende at være i.
Derfor har vi også en pligt til at sikre, at vores kunstneriske uddannelsesinstitutioner i Danmark, ikke mindst arkitekt- og designskolerne, er bevidste om det planlægningsansvar, som faktisk hviler på jeres (arkitekternes red.) og på vores (politikernes red.) skuldre. Og man må jo også sige, at det heldigvis i høj grad er tilfældet herhjemme.”

Vi skal udfordre hinanden
”Uden udvikling, uden udfordring, idéer, sindssyge projekter og forskning er der ikke noget indhold i arkitekturpoltikken (…) Vores forventinger til jer er, at vi ønsker udfordring. Vi ønsker, at I alle sammen hele tiden er med til at udfordre det eksisterende og det etatablerede. Hvis der ikke er nogle, som sætter fingeren på de ømme punkter så går udviklingen i stå.. Derfor skal I være med til at opdatere arkitekturpolitikken og dermed de rammer, der ligger for arkitektur poltikken i Danmark.’ Med denne opfordring til arkitekterne gav Ellen Trane Nørby ordet videre til forskeren Karen Lisa Godschmidt Salamon fra DKDS.

Arkitekturpolitikkens 10 forskellige indsatsområder:

  • Det offentlige byggeri skal have større arkitektonisk kvalitet 
  • Privat efterspørgsel efter arkitektonisk kvalitet skal fremmes 
  • Arkitektonisk kvalitet og effektivt byggeri skal gå hånd i hånd 
  • Innovativ arkitektur skal skabe sundt tilgængeligt og bæredygtigt byggeri 
  • Det støttede byggeri skal have større arkitektonisk kvalitet
  • Arkitektonisk kvalitet i planlægningen skal have høj prioritet 
  • Den arkitektoniske kulturarv skal vedligeholdes og udvikles 
  • Eksporten af dansk arkitektur skal have bedre betingelser 
  • Dansk arkitektur skal have et stærkt vækstlag 
  • Den danske arkitektuddannelse skal være blandt verdens bedste

Hent ‘Arkitekturnation Danmark, rammer for liv – rammer for vækst’