Råd og jura

Chefen kan tvinge dig på juleferie

Arkivfoto

Din arbejdsgiver kan lukke hele arbejdspladsen mellem jul og nytår med en måneds varsel, men ledelsen har ansvar for, at du har ferie tilbage.

Af Tine Trabolt

Din arbejdsgiver har ret til at holde hele arbejdspladsen ferielukket mellem jul og nytår uden at forhandle placering af ferie med hver enkelt medarbejder.

Lukker din arbejdsplads i julen, skal din chef varsle det med mindst en måned, medmindre det fremgår af fx personalehåndbogen, at der er ferielukket.

Hvis din arbejdsgiver i år vil lukke fra den 27. december og resten af året, skal arbejdsgiver have varslet det senest den 27. november.

Du skal have ferie tilovers

Har du feriedage nok, er du forpligtet til at bruge dem, men det er ledelsens pligt at sørge for, at du har ferie tilbage, ellers skal arbejdsgiver betale dig løn, selvom du holder fri.

Hvis du har fx brugt 23 feriedage i sommerferien og arbejdsgiver varsler, at du skal bruge fire feriedage mellem jul og nytår, så skal du have løn i de to dage, som der ikke er feriedage til.

Du kan ikke blive pålagt at bruge feriefridage eller særlige feriedage.

Du skal selv betale ved nyt job

Har du fået nyt job og optjent mindre end 15 feriedage, kan du blive tvunget til  at holde ferie for egen regning. Det gælder både når du er nyuddannet, og når du har skiftet job.

Har din chef varslet ferien i tide, har du altså pligt til at holde ferie, selvom du selv skal betale.

Er du nyuddannet kan du søge om feriedagpenge hos a-kassen.

Læs mere

Den nye ferielov

Den nye ferielov har ikke betydning for julelukning i 2019.