DEBAT

Arkitekter sparker hele værdikæden i gang – og får ikke en krone for det

Peter Toftsø, Formand i FAOD. Foto: Ulrik Jantzen.

Arkitekter har kritiseret By & Havns oplæg til Lynetteholmen og inviteres nu med på råd. Men for at få indflydelse skal de levere gratis rådgivningsarbejde. Det er både over stregen og under bæltestedet, skriver FAODs formand Peter Toftsø i et debatindlæg i Politiken Byrum.

Debatindlæg af Peter Toftsø, Formand for FAOD

Politiken Byrum fortalte for nylig, hvordan By & Havn efter massiv kritik af deres plan for Lynetteholmen, har valgt at invitere 25 fagpersoner, heraf repræsentanter for 16 arkitektfirmaer, til workshops om projektets nærmere placering og udformning.

Det er glædeligt. Lad mig først og fremmest slå det fast. Vi trænger til dialogen om vores byers fremtid.

Det er godt, at arkitekter og planlæggere nu får lov til at bidrage med deres faglighed til at skabe den bedst mulige udvikling af fremtidens København. Ikke blot i blind konkurrence, men i en værdiskabende dialog i form af tre workshops.

Men som udgangspunkt har By & Havn ikke tænkt sig at honorere de bidragende. Hvorfor ikke?! Der er tale om højt kvalificeret rådgivning, der munder ud i et værdiskabende produkt.

By & Havn i kreativt rollespil

Rita Justesen, chef for planlægning og arkitektur i By & Havn, skriver til Politiken Byrum, at de »har på dette stade valgt ikke at tilbyde honorar, fordi vi ikke ser deltagelsen i workshopforløbet som et mellemværende mellem ‘rådgiver og klient’, men som udveksling af ideer og synspunkter mellem en række fagpersoner«.

Det er umuligt for mig at se, hvordan By & Havn, som den største professionelle udvikler, på den måde kan fraskrive sig rollen som klient.

Det er ikke et borgermøde, de har indkaldt til. Og By & Havn er ikke rådgiverkollega, som inviterer fagfæller til kollegial inspirationsdebat. By & Havn er professionelle udviklere, der skal værdioptimere deres arealer. De efterspørger faglig rådgivning fra kompetente og professionelle aktører, hvis rådgivning skaber værdi for dem.

Og en ting er sikkert: Værdiskabende bliver det. Først og fremmest for By & Havn og Københavns Kommune.

Arkitekterne sparker hele denne værdikæde i gang uden at få en krone for det.

Og det leder til et andet vigtigt punkt, som bør diskuteres: Hvem har efterfølgende brugs- og ophavsret til det udarbejdede materiale?

Læs hele debatindlægget i Politiken Byrum her (kan også læses uden abonnement):