Råd og jura

Tillidsvalgte skal vide hvem arbejsgiver vil afskedige

FAODs tillidsvalgte samlet til seminar på Musholm 2017. Arkivfoto Bo Billeskov Grünberger

Vil ledelsen opsige en medarbejder, skal tillidsrepræsentanten straks have besked om hvem det er, så den tillidsvalgte har mulighed for at bistå sine kolleger. Det slår voldgift fast.

Af Tine Trabolt

En tillidsrepræsentant skal have mulighed for at rådgive og støtte sine kolleger, hvis ledelsen indleder en afskedigelsessag. Derfor skal tillidsrepræsentanten vide, hvilke medarbejdere ledelsen vil afskedige.

Det giver faglig voldgift FAODs hovedorganisation Akademikerne medhold i. Sagen er rejst mod Statens arbejdsgiver Moderniseringstyrelsen. 

Forbundet Arkitekter og Designeres formand Peter Toftsø er tillidsrepræsentant i Bygningstyrelsen og er meget tilfreds med voldgiftens udfald.

– Vi ved fra sager i FAOD, at ikke alle afskedigelser foregår efter bogen. Derfor er det vigtigt at inddrage tillidsrepræsentanten på et tidligt tidspunkt, så processen sker på en ordentlig måde og usaglige afskedigelser undgås. Det er kun muligt, hvis tillidsrepræsentanten har de fornødne oplysninger, siger Peter Toftsø.

– Hvis tillidsrepræsentanten skal overleve som institution, skal både ledelse og medarbejdere have tillid til, at tillidsrepræsentanten behandler fortrolige oplysninger professionelt.

Den tillidsvalgte skal have besked samtidig med den ansatte

Voldgiften slår også fast, at arbejdsgiver skal orientere tillidsrepræsentanten senest samtidig med eller umiddelbart efter, at den ansatte selv har fået besked.

Sagen er opstået under en afskedigelsesrunde ved Aarhus Universitet. Universitet ville ikke orientere tillidsfolkene om, hvilke medarbejdere der skulle afskediges.

Moderniseringstyrelsen har de senere år frarådet de statslige arbejdspladser at give tillidsrepræsentanten navn på de medarbejdere, de ønsker at afskedige. De har begrundet det med, at det er usikkert om det vil være i strid med databeskyttelsesloven. 

Læs hele voldgiftskendelsen
Læs mere om TR-hvervet