Fagfeen

40+ og parat til at skifte karriere

MÅNEDENS FAGFE: Tænk mindre før du handler - fem ukonventionelle strategier, når du skifter karriere.

Af Stine Munch-Nielsen
Karrierecoach

Du kan ikke tænke dig til lykke.
Professor fra INSEAD gør op med ordsproget ”tænk før du handler”, når du står midtvejs i karrieren og vil skifte spor.
Du ved nemlig først, om en ny karriere gør dig lykkelig, når du trækker i arbejdstøjet og prøver drømmene af.

Nogle gange er det eneste vi ved, til at starte med, at vi vil være et andet sted.

Citat Herminia Ibarra,
Professor ved Business-skolen INSEAD i Paris.

Find tiden
At skifte karriere betyder ofte, at vi må bryde med gamle mønstre, dårlige vaner og alt det der bremser os i at handle på vores drømme. Derfor skal du væk fra dine faste rammer, opsøge nye cirkler og tale med mennesker, der lever det liv, du selv drømmer om. Det kræver `space´ og for nogle ligefrem orlov fra jobbet. 

Find tid til at genopfinde dig selv og din karriere:
Udnyt den fleksibilitet, du har i dit nuværende job, brug din afspadsering, gå på deltid eller brug din fritid til at tage hul på drømmene.

Før du går `all in´
Afprøv dine drømme før du går `all in´. Prøv at gå ind i projekter, sideløbende med jobbet, som bringer dig tættere på drømmene.

Er du fx projektleder på et designbureau, men drømmer om at være coach eller starte din egen loppebiks, må du ta´ fat på drømmen i mindre bidder. Gå på loppemarkeder og forsøg evt. at sælge loppefund på nettet eller meld dig til en mindre coachuddannelse. 

Første skridt på vej til en ny karriere, er et ”realitetstjek”, hvor du prøver af, om du er den, som du tror du er. Og husk, at små skridt kan være starten på store forandringer.

Indstil dig på kaos
Før du helliger dig en ny karriere og kvitter dit nuværende liv, skal du teste ”uprøvede”, risikable og måske konfliktende sider af dig selv. Du må derfor for indstille dig på midlertidigt kaos, mens du former dit nye arbejdsliv.

Det er gennem `trial and error, ´at du bliver afklaret. Hver gang du tester forskellige identiteter og drømme, skal du lære af din erfaring, stille spørgsmål og mærke efter om den forventede glæde indfinder sig. Hvis ikke, må du justere kurs.

Vær tålmodig
Et større karriereskifte tager i gennemsnit 3-5 år. Og det store `vendepunkt´, kommer ofte sent i processen. Men det betaler sig. Studier viser, at folk, som handler på deres karrieredrømme, sjældent fortryder. Mange tar´ trin i den forkerte retning. Men de lærer af erfaringerne og tilpasser kurs og karriereretning derefter.


Ovenstående råd er baseret på studier af Hermina Ibarra, som er professor og organisationsforsker ved den anerkendte uddannelsesinstitution i Paris, INSEAD.

Læs mere om karriereskifte og identitet i bogen:
Working Identity, Unconventional Strategies for Reinventing Your Career, Harvard Business Review Press.

 Husk, at arkitekter og designere, som er medlem af FAOD, kan få gratis coaching. Bestil tid på sekr@faod.dk