Nyt fra branchen

NY KRÆFTRÅDGIVNING I AARHUS

Ro, hjemlighed og direkte kig til skov og grønne marker er noget af det, der vil kendetegne den nye kræftrådgivning, som Kræftens Bekæmpelse bygger ved Aarhus Universitetshospital i Skejby. Illustration: Claus Pryds Arkitekter.

Totalentreprenørfirmaet og Claus Pryds Arkitekter er blevet valgt med ny kræftrådgivning ved Aarhus Universitetshospital, og nu er aftalen om at købe en grund tæt på hospitalet også på plads.

Claus Pryds Arkitekter har i samarbejde med CC Contractor vundet projektet med kræftrådgivningen ved Aarhus Universitetshospital blandt tre øvrige forslag.

Totalentreprenørfirmaet og Claus Pryds Arkitekterer blevet valgt, og nu er aftalen om at købe en grund tæt på hospitalet også på plads. Byggeriet sker som en del af Kræftens Bekæmpelses strategi om at være til stede med rådgivning til kræftpatienter og pårørende tæt på landets kræftbehandlende hospitaler, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig med al tydelighed, at beliggenheden er vigtig. Siden 2012 er der sket en fordobling af brugere, der har fået støtte og rådgivning i kræftrådgivningerne, fordi de er flyttet væk fra bymidten og helt tæt på hospitalerne.

Jeg er meget glad for, at vi nu skal i gang med at bygge en ny kræftrådgivning helt tæt på hospitalet. Fra vores andre kræftrådgivninger ved vi, hvor meget det betyder for kræftpatienter og pårørende, at de kan gå direkte fra sygehuset og ind i et rum, der skaber tryghed og ro, og hvor de kan få rådgivning, gå til motion eller møde andre i samme situation. Beliggenheden betyder også, at vi kan opretholde vores tætte samarbejde med de sundhedsprofessionelle på sygehuset, forklarer Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

 

Den nye kræftrådgivning ved Aarhus Universitetshospital kommer til at ligge mellem hospitalet og de omkringliggende grønne marker i Skejby. Illustration: Claus Pryds Arkitekter.

 
Nyfortolkning af klassisk danske længegård
For Kræftens Bekæmpelse er det vigtigt, at den nye kræftrådgivning adskiller sig fra den klassiske hospitalsarkitektur, sådan at kræftpatienter og pårørende kan få et frirum fra behandlingerne på hospitalet og finde tryghed og nærvær.

Derfor afholdte Kræftens Bekæmpelse tidligere på året en konkurrence, hvor en række totalentreprenører gav deres bud på, hvordan den nye kræftrådgivning kan tilbyde kræftpatienter og pårørende et arkitektonisk alternativ til hospitalet, hvor de kan føle sig velkomne og finde støtte og fællesskaber.

Det blev totalentreprenørfirmaet CC Contractor, der i samarbejde med Claus Pryds Arkitekter, vandt projektet blandt tre øvrige forslag. Med en nyfortolkning af den klassiske danske længegård har de fastlagt byggestenene for den kommende kræftrådgivning:

Vinderforslaget har skabt et originalt udtryk, der formår at gøre naturen til en central del af huset. I den nye kræftrådgivning vil man blive mødt af lyse og hjemlige fællesarealer, store glaspartier med udsigt til skov og grønne marker, kreative værksteder, et børneområde og et 100 kvm træningsrum. Jeg glæder mig meget til at følge processen og se den færdige kræftrådgivning, siger Jesper Fisker.

 
Nyt hus giver flere muligheder
Den nye kræftrådgivning bliver et stort, moderne gårdhus i ét plan beliggende mellem hospitalsområdet og de omkringliggende grønne marker. Huset vil blive knap 1.100 m2 og vil kunne rumme både individuel rådgivning, gruppesamtaler, socialt samvær, kreative aktiviteter og træningstilbuddet ”Krop og Kræft”.

Første spadestik til byggeriet vil efter planen blive taget i maj 2020, og den nye kræftrådgivning forventes at stå færdig og klar til brug i første halvdel af 2021. Indtil da vil den eksisterende kræftrådgivning, Hejmdal, fortsat danne rammen om rådgivning og støtte for kræftpatienter og pårørende i Aarhus og omegn.

Kræftens Bekæmpelse opfører nu en kræftrådgivning ved Aarhus Universitetshospital i Skejby.

 


Fakta: Kræftrådgivning i Skejby 

Areal: 1.100 kvm

Bygherre: Kræftens Bekæmpelse

Arkitekt: Claus Pryds Arkitekter

Totalentreprenør: C.C. Contrator

Ingeniør: C.C. Contrator tegnestuen

Byggeperiode: Januar 2020 – marts 2021