Nyt fra branchen

Nordsjællandshusene bygges som ”klyngetun”

bebyggelsen er en række “klyngetun”, en særlig norsk typologi, som tager udgangspunkt i fællesskabet mellem mennesker og natur. Illustration: KANT arkitekter.

“Klyngetun”, en særlig norsk typologi, bruges som afsæt i boligprojekt, Nordsjællandshusene, af KANT arkitekter.

KANT arkitekter bruger norsk typologi, som tager udgangspunkt i fællesskabet mellem mennesker og natur i projektet Nordsjællandshusene.

”Billedet på visionen for bebyggelsen er en række “klyngetun”, en særlig norsk typologi, som netop tager udgangspunkt i fællesskabet mellem mennesker og natur”, fremgår det på KANT arkitekters hjemmeside.

”Tunene udformes som mindre boligklynger, som organiserer sig omkring et bydelstorv på en sådan måde, at naturen kigger ind og er nærværende uanset hvor i klyngen, man vælger at placere sig”.

”Samtidig er det tanken, at boligernes organisering i tunene iscenesætter et stærkt socialt fællesskab mellem de mennesker, som vælger at leve her”.

Norsk princip med dansk twist
Med Nordsjællandshusene har KANT arkitekter designet en moderne version af det gamle gårdtun. Det gjorde de, fordi byggeriet er planlagt til at skulle ligge i et område ved navn Kelleris Hegn i Espergærde. Et område af Espergærde, hvor naturen er en integreret del af boligområdet og nabolaget, fremgår det i en pressemeddelelse.

– Tun-designet er specifikt inspireret af norske gårdtun. Designet giver mulighed for at udnytte det kuperede terræn til fordel for beboerne og for mangfoldigheden i naturen. Idéen er ganske enkelt at få bevoksningen til at bidrage med naturlige fællesrum – præcis som i de gamle nordiske landsbyer – men med en moderne twist i en dansk kontekst, siger KANT arkitekters partner Karl-Martin Buch Frederiksen i en pressemeddelelse.

 

Illustration: KANT arkitekter.

På KANT arkitekters hjemmeside skriver Karl-Martin Buch Frederiksen, at tanken fra starten har været den, at den nye bebyggelse skulle underlægge sig naturen, ikke omvendt.

– Derfor har vi arbejdet med at skabe en række bio-korridorer, som binder områdets natur sammen – og som sikrer at naturen altid er nærværende, siger Karl-Martin Buch Frederiksen på KANT arkitekters hjemmeside.