Nyt fra branchen

Når tegl kan blive til kunst

Kunstværk fra kunstudstillingen ”Levende Murværk”.

Teglproducent baner vej for mere kunst i byggeriet gennem et samarbejde med keramiker Karen-Lisbeth Rasmussen.

Tegl er mere end bare et byggemateriale, som er praktisk, hurtigt og billigt at bygge med. Det kan også være dekorativt og bidrage til mere kunst i byrummet.

Dét budskab ønsker Egernsund Tegl at cementere med en ny kunstudstilling. Og nu skal en tidligere vinder af WorldSkills inden for murerfaget bruge det specialfremstillede tegl til en renovering på en skole.

Specialmurstenene, der indgår i en ny kunstudstilling ”Levende Murværk”, som kan ses hele efteråret på Cathrinesminde Teglværksmuseum i Sønderjylland. Teglene er designet i samme grundformat som almindelige mursten, så de kan bygges sammen. Men på forsiden er de buede, spidse eller skrå, og det har en tydelig effekt: ”Levende Murværk” bryder med det todimensionelle, flade udtryk og træder ud i rummet i geometriske figurer.

Udstillingen har dermed et klart budskab: Tegl er ikke kun noget funktionelt, men kan også tilføre byggeriet en æstetisk og kunstnerisk merværdi.

 

Kunstværk fra kunstudstillingen ”Levende Murværk”.

Interesse blandt arkitekter
”Levende Murværk” lanceres i forbindelse med Egernsund Tegls 125-års jubilæum og er blevet til gennem et samarbejde mellem den sønderjyske teglproducent og Karen-Lisbeth Rasmussen, der er keramiker og kunstner. Hun producerer minimursten på sit eget lille teglværk hjemme i atelieret. Herefter fremstiller Egernsund Tegl de færdige sten, som er fire gange større end miniature-udgaverne. Dét produkt har en lang række arkitekter fået øjnene op for.

– Vi ser en klar interesse blandt arkitekterne. Vi har i foråret udført en e-mail-undersøgelse, hvor vi har henvendt os til en række af landets store tegnestuer og spurgt ind til deres mening om ”Levende Murværk”. Samtlige arkitektfirmaer har givet positiv feedback, og flere har givet udtryk for, at de åbne over for at bruge teglet, fortæller Søren Heinrichsen, arkitektrådgiver hos Egernsund Tegl.

– Arkitekter er altid klar på at tænke nyt. Ud af boksen. Og med vores specialfremstillede mursten kan vi udfordre de gængse byggekonventioner og vise alternative, unikke og kunstneriske måder at bruge tegl på. Samtidig giver produktet os mulighed for at imødekommende alle de særlige behov, arkitekterne måtte have.

 

Kunstværk fra kunstudstillingen ”Levende Murværk”.

 

Appellerer til eliten inden for murerfaget
Det alternative tegl har også vakt interesse hos eliten inden for murerfaget.

– Nicolai Asmussen, der i 2011 vandt titlen som ”verdens bedste murer” ved turneringen WorldSkills, skal bygge en kunstinstallation med vores specialmursten, fortæller Karen-Lisbeth Rasmussen.

Det drejer sig om en syv meter lang, halvrund læmur, der danner kunstneriske mønstre i forskellige farver og har både en scene og siddepladser indvendigt. Muren skal opføres i skolegården på Ikast Nordre Skole som led i en større renovering.

Nicolai er kendt for at tænke kreativt og ud af boksen. Netop derfor har han valgt at være en del af det her kunstprojekt, der skal gennemføres til efteråret, siger Karen-Lisbeth Rasmussen.

Kunstværk fra kunstudstillingen ”Levende Murværk”.
Kunstværk fra kunstudstillingen ”Levende Murværk”.