Nyt fra branchen

Modebranchens vækst stoppede i 2019

Arkivfoto: Per Rehfeldt.

For første gang i 10 år falder salget af dansk beklædning.

Dansk Mode & Textil gør foreløbig status over udviklingen i salget af dansk modetøj i 2019. For første gang i en årrække må de danske modevirksomheder realisere en tilbagegang i salget. Det skyldes manglende vækst i eksporten og særligt et fald i salget til de danske tøjbutikker, skriver Dansk Mode & Textil i nyhederne.

Tallene dækker de første ni måneder af salget i Danmark og 11 måneder af eksporten. Tallene omfatter alene engroshandel og ikke detailhandlen.

– Det er ikke et voldsomt fald, og måske skal det mere opfattes som stagnation end en decideret opbremsning. Det vil udviklingen i 2020 give et mere klart billede af. Men selvom der er tale om små fald, er det naturligvis noget, vi ser med alvor på,” siger Michael Hillmose, international chef og analyseansvarlig i DM&T.

Salget til de danske modebutikker er faldet godt fem procent i 2019, mens eksporten er på niveau med det foregående år. I tidligere år med nedgang i det nationale salg har en stigende eksport ellers sikret en samlet vækst. Derfor bliver det faldende salg i Danmark også ekstra mærkbart i 2019, og udviklingen kan meget vel fortsætte i 2020.

– Der er ikke noget, som tyder på, at den negative udvikling i Danmark vender i de kommende år. Forbrugerne er tilbageholdende, og det smitter af på butikkernes indkøb af tøj. De seneste år har det særligt været kvinderne, som har holdt igen med at forny deres garderobe. Der er ikke nogen entydig forklaring på forbrugernes adfærd, men både økonomi og ændrede forbrugsvaner spiller en rolle, siger Michael Hillmose.

Men det er ikke de eneste udfordringer modebranchen er stødt på i de forgangne år. Priserne på beklædning er over en bred kam faldet i løbet af 2019, og en del af forklaringen herpå skal ifølge Michael Hillmose findes i de omfattende rabatter, som særligt nethandlen har bidraget til. Også den faldende kurs på den norske og svenske krone bidrager til den negative udvikling.

I DM&T forventer man ikke, at 2020 byder på et markant mere positivt billede.

 


Læs hele artiklen hos Dansk Mode & Textil og se opgørelsen:

Udvikling for den danske beklædningsbranche 2014-2018.