Nyhed

Misbrug af unge arkitekter og designere

Da en ung designer med base i London brugte Instagram til at afdække misbrug af unge designeres og arkitekters arbejdskraft i branchen tog det hurtigt fart og blev et globalt fænomen

Af Bo Billeskov Grünberger

Hit på Instagram

Hashtagget #archislavery, der afdækker arkitekt- og designvirksomheders misbrug af unge arkitekter og designeres arbejdskraft, blev med det samme et hit på Istagram, fortæller det norske medie Arkitektnytt. Manden bag hashtagget, den unge designer Adam Nathaniel Furman, fortæller til Arkitektnytt, at han selv begyndte at lægge ting op med hashtagget, fordi han havde set, hvordan privilegerede studerende var i stand til at arbejde gratis som såkaldte interns og dermed få adgang til de mest prestigiøse tegnestuer.

 

Designer Adam Nathaniel Furman startede Instagram-kampagnen

– Jeg begyndte at poste på hashtagget efter at have set, hvordan privilegerede studerende kunne få gode erfaringer på deres CV ved at tage underbetalte eller ulønnede praktikpladser på kendte tegnestuer. Jeg så også, hvordan andre, som ikke havde råd, tog unødvendige og ydmygende skridt for at have råd til at være på de tegnestuer, fortæller Furman til Arkitektnytt.

Efter kampagnen har det chilenske kontor Elemental, med den prisvindende designer Alejandro Aravena, annonceret, at de ikke længere vil bruge ulønnet arbejdskraft, og den japanske arkitekt Junya Ishigami måtte rette ind og bruge betalte ansatte, efter kampagnen var med til at afsløre, at hans arbejde på Serpentine Pavilion brugte ulønnet arbejdskraft, fortæller Arkitektnytt.

Misbrug findes også i Danmark

Adam Nathaniel Furman ændrede hashtagget til #arch4all, da nogen syntes, at #archislavery var for stødende. Furmans initiativ er blevet til et globalt fænomen, hvor unge designere og arkitekter verden over fremlægger eksempler på arkitekt- og designvirksomheders misbrug af unge studerende. Furman fortæller til Arkitektnytt, at når han kommer i dialog med virksomhederne, så er der grundlæggende to holdninger: Enten mener de, at de ulønnede interns giver de unge arkitekter og designere en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet, og så er der dem, der mener, at eksemplerne på gratis internships kun er én af branchens problematiske sider.

Peter Toftsø, formand i FAOD.

Peter Toftsø, formand for FAOD fortæller, at fænomenet også findes i Danmark, og at FAOD er opmærksom på problemet.

– Vi kender også til problemet i Danmark. Mange tegnestuer tilbyder bachelorstuderende på praktikordningen – altså der hvor man modtager SU, mens man er i praktik – at de kan forlænge deres praktikophold ved at tage orlov fra skolen, og at de så i orlovsperioden bliver betalt med hvad der svarer til SU, omkring 6000 kr. om måneden, hvis de overhovedet bliver aflønnet. Vi hører om mange der “arbejder” gratis i denne orlovs periode, siger Peter Toftsø, formand for FAOD.

I den kommende tid vil vi sætte fokus på social dumping inden for arkitekt- og designbranchen. Vi vil rigtig gerne høre fra dig, hvis du kender til eksempler på virksomheder, der underbetaler eller udnytter unge designere eller arkitekter. Du kan kontakte os ved at skrive en mail til enten Bo Billeskov Grünberger eller Kamilla Kjærgaard.