Medlemsportræt

OPBYG DIT ARKITEKT-CV I NORGE

Tim Thikaj brugte Norge som springbræt til at finde ønskejobbet i København.

Af: Stine Munch-Nielsen 

”Efter at have arbejdet to et halvt år hos Link Arktiektur i Bergen, begyndte jeg at søge job på danske tegnestuer. Jeg fik tilbudt tre stillinger i København – og takkede ja til en af dem. I dag arbejder jeg i min hjemby, København”.
Citat: Arkitekt cand.arch.Tim Thikaj, som tog afgang fra KADK i 2011.

Hvorfor valgte du at søge job i Norge?
”Jeg ville gerne opleve en anden kultur og i komme i gang med at bruge mit fag i praksis. Der udover så jeg mulighed for at sikre mig en rimelig indkomst i Norge. I stedet for at gå ledig i Danmark, valgte jeg derfor straks efter min afgang fra KADK at søge job i Norge, hvor jeg arbejdede to et halvt år i Bergen”.

Hvordan fandt du job i Norge?
”Via links på forbundets hjemmeside. Jeg søgte stillingen skriftligt fra Danmark og blev kaldt til jobsamtale, hvor jeg mødte personligt frem. I mit tilfælde betalte virksomheden for min rejse”.

Hvilken erfaring fik du i Norge?  
”I Norge arbejdede jeg på tegnestuen Link Arkitektur og lavede egne projekter ved siden af. Det betød, at jeg på to år kunne jeg tilføje ca. 48 større bygningsprojekter, af forskellige typer, til mit portefolio samt efteruddannelse og praktisk erfaring.
Link Arkitektur er en tegnestue, som ansætter mange forskellige fagligheder og nationaliteter. Det betød, at jeg fik erfaring med at arbejde både på tværs af fag og kulturer. Jeg arbejdede fx sammen med tyskere, svenskere, islændinge, serbere, briter, danskere og nordmænd. Udover, at forskellighederne gav en god dynamik på tegnestuen, blev jeg også opmærksom på, hvor forskellig en tilgang man kan have til Arkitektur”.

Hvad er den vigtigste erfaring og læring, som du tager med fra Norge?
”Viden inden for byggejura, projektering, viden om materialer og systemer, viden om certificeringssystemet Breeam og Breeam Community og erfaring med at anvende projekteringsværktøjer såsom Revit og Archicad”.

 

Arkitekt i skitseprojekt, Ola Terasse, Lejligheder, Link Arkitektur

 

Var der dele af nordmændenes arbejdskultur, som overraskede dig?
Jeg tror, at man skal passe på med at generalisere over enkelte landes arbejdskulturer. Det er min oplevelse, at arbejdskulturer kan variere meget fra den ene tegnestue til den anden – også inden for samme land. Ofte er stemninger og kulturer på tegnestuer præget af konjunkturer; og de norske tegnestuers aktivitet bærer naturligvis præg af landets stærke økonomi. I sidste ende er det jo bygherrers kravsspecifikationer og ønsker, som er afgørende for en tegnestues tilgang til forskellige de byggerier.

Oplevede du kulturelle barrierer? 
”Rent sprogligt, var der ingen problemer. Dog oplevede jeg en del fordomme over for danskere i branchen. Men jeg tror, det er et `skandinavisk´ fænomen, som eksisterer nordmænd, svenskerne og danskerne imellem. Generelt vil jeg karakterisere nordmænd, som et varmt og en smule reserveret folkefærd. Overvejer man at tage til Norge for at arbejde, skal man være bevidst, om at der eksisterer forskelle mellem Danmark og Norge både socialt og kulturelt. Typisk vil det nok være bedst at tage en ven eller partner med, når man tager afsted”.

Hvad er det bedste / værste ved at arbejde i Norge?
”Det bedste ved mit arbejde i Norge, var den erfaring, som jeg fik inden for byggebranchen, mine gode kolleger, min efteruddannelse, de gode økonomiske rammer og den skønne norske natur”.

”Det værste var maden og nordmændenes lidt anstrengte forhold til alkohol. Man skal heller ikke tage til Norge for madens skyld. Udvalget af madvarer er småt, kvaliteten gennemsnitlig lav og prisen høj.”

 Hvilke jobmuligheder har din joberfaring i Norge givet dig?
”Jeg fik på kort tid fået opbygget et langt CV i Norge. Jeg søgte job i Danmark fra Norge og fik tilbudt tre stillinger i København. Jeg takkede ja til en af dem – og arbejder nu i min hjemby København”.

Kunne du finde på at tage retur til Norge og arbejde?
”Ja, det kunne jeg sagtens. Jeg ser min tid i Norge, som en slags afståelse af min værnepligt. Og jeg vidste det ville give pote i sidste ende. Jeg har fået et langt mere nuanceret billede af byggebranchen i Norge, Danmark og Sverige. Og fordi byggebranchen er under stor udvikling i Norge, er der masser af spændende og faglige udfordringer for arkitekter”.

 

Ansvarlig arkitekt, konkurrence,The Cloud, Thikaj Architects

 

Vil du anbefale andre at søge job i Norge?
”Ja bestemt, specielt hvis de ønsker at få meget erfaring på kort tid”.

Hvor i Norge er jobmulighederne størst? 
”Bergen, Stavanger og Oslo”.

Hvilke råd kan du give til andre, som ønsker at søge i Norge? 
•    Hav et åbent sind og sug så meget viden til dig, som du kan, under dit ophold.
•    Sørg for løbende at opdatere dit CV.
•    Vær kritisk og bevidst om dit arbejdsmiljø og det team, du indgår i.

 


 

Nyttige websites for arkitekter, som ønsker at bo og arbejde i Norge

Arkitektursites
http://www.sintef.no/Byggforsk/
http://www.opus.no
http://www.arkitektur.no 

Info om pensionsforhold, sociale ydelser samt oversigt over ledige offentlige jobs
https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn

Boligportal for lejeboliger
http://www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1

 Tim Thikaj Arkitekt cand. arch.

Afgang
2011, Kunstakademiets Arkitektskole i København.

Job i Danmark 2014 –
Arkitekt hos Juul og Frost Arkitekter.
Konsulent hos Dorte Mandrup Arkitekter.
Daglig leder af ENB (En Ny By)
Daglig leder af Thikaj Architects

Job i Norge 2011-2014:
Link Arkitektur

Vedsiden af sin tegnestueansættelse, arbejder Tim Thikaj med egne arkitekturprojekter og  nonprofit
arkitektur inden bærdygtig planlægning

Læs mere:
Egne virksomheder
En ny by

Frivilligt arbejde: Mentor/ underviser for arkitekter og ingeniører, der kommer til danmark for at finde
arbejde igennem Foreningen Nydansker.