Nyt fra branchen

Lampe af genbrugte plastflasker

Foto: Jacob Due.

Innovativ dansk virksomhed lancerer multifunktionel lampe lavet af genbrugte plastflasker.

Siden 2016 har den danske virksomhed, Fischer Lighting, udviklet unikke og bæredygtige lyskoncepter og -løsninger, som skaber bedre indeklima og lys.

Senest har Fischer Lighting sammen med samarbejdspartneren, arkitekt- og innovationsvirksomheden 3XN/GXN, været nomineret til Energiforum Danmarks Innovationspris 2020 for den multifunktionelle og bæredygtige lampe, GAIA, som er baseret på materiale, der består af 75 procent genbrugte plastflasker.

Det globale overforbrug af klodens ressourcer sætter hvert år nye dystre rekorder, og i Danmark er vi blandt de storslemme. Således viser seneste rapport fra Global Footprint Networks (2019), hvordan man ville skulle bruge hele fire jordkloder for at opretholde forbruget af naturlige ressourcer, hvis resten af verden levede, som vi gør i Danmark. Behovet for en gennemgribende grøn omstilling er med andre ord større end nogensinde, og netop dét tager man yderst seriøst hos den danske virksomhed, Fischer Lighting, hvor man har gjort det til sin vision at være dansk og international spydspids, når det kommer til udviklingen af bæredygtige og trivselsskabende lyskoncepter og -løsninger.

– Med vores fokus på bæredygtighed, genanvendelighed og cirkulære produktions- og designprincipper kæmper vi i Fischer Lighting for at gøre op med den udbredte ’brug-og-smid-væk’-kultur og for at vise vores kunder, lysbranchen og omverdenen, at miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed – med den rette portion nytænkning og innovation – kan gå hånd i hånd, siger partner og Director of Strategy, Lars Elmvang.
 

Foto: Jacob Due.

GAIA – en vejviser for bæredygtig belysning
Aktuelt står Fischer Lighting overfor lanceringen af den multifunktionelle og bæredygtige lampe, GAIA, som er udviklet i samarbejde med den globale og anerkendte arkitekt- og innovationsvirksomhed, 3XN/GXN.

Lampen, som netop har været nomineret til Energiforum Danmarks Innovationspris 2020, er en del af en serie, som skal vise vejen i forhold til at løse nogle af de store globale udfordringer, der er afgørende for den grønne omstilling og skabelsen af en mere bæredygtig jord.

– Med GAIA har vi et ønske om at vise, hvordan man med udviklingen af en multifunktionel lampe i smukt design kan handle helt i tråd med FN’s vigtige klimamål om eksempelvis ansvarligt forbrug og produktion samt trivsel og velfærd, siger Lars Elmvang.

 

Skabt af overforbrug
GAIA er skabt af klodens overforbrug, idet alle ikke elektriske dele består af 100 procent letanvendelig termoplast, hvoraf mindst 75 udgør genbrugte plastflasker. Den er designet ud fra cirkulære principper, så alle dele nemt kan skilles ad med henblik på genanvendelse. Hertil kommer, at GAIA er fremstillet i et akustisk materiale, som virker støjdæmpende og reducerer behovet for dyre og ressourcekrævende akustiske loftsplader samt med energibesparende og intelligent LED-lys, som eksempelvis kan tilpasse sig efter døgnets rytmer. Lyset er bl.a. udviklet med det formål at skabe en positiv påvirkning af de menneskelige hormoner, som fx styrer vores humør, søvn og stressniveau.

Herudover er GAIA et vidnesbyrd på, hvordan Fischer Lighting arbejder med social bæredygtighed.

– For at være med til at skabe arbejdspladser og gribe de mennesker, som befinder sig på kanten af samfundet og arbejdsmarkedet, har vi blandt andet indgået et samarbejde med de danske fængsler, så vi får hjælp af fængselsindsatte til at samle lamperne, siger Lars Elmvang.

Navnet GAIA er valgt med reference til græsk mytologi og gudinden, Gaia, som er jordens gudinde.

 


Om Fischer Lighting

Med et ønske om at skabe et bedre indeklima og lys, som gør mennesker sundere, udvikler Fischer Lighting lyskoncepter og -løsninger, som primært er målrettet virksomheder og organisationer.

Fischer Lighting opererer aktuelt med de tre koncepter reuse, redesign og recreate, som med hvert sit afsæt handler om at skabe ansvarlig og bæredygtig belysning med brug af så få ressourcer som muligt.

Med reuse-konceptet har Fischer Lighting gjort det lettere og billigere at opdatere gammel belysning med ny og miljøvenlig LED-teknologi, uden at man skal udskifte det eksisterende armatur.

Med redesign-konceptet redesignes gamle amarturer med genanvendte materialer og med recreate-konceptet, som GAIA-lampen tilhører, designes nye lamper med afsæt i bæredygtige, genanvendte materialer og ud fra cirkulære designprincipper.