Nyhed

Kritik af regeringens nye ydelseskommission

Regeringens nye ydelseskommission får en hård medfart af regeringens støttepartier. Enhedslisten og SF er utilfredse med, at kommissionens bundne opgave er en udgiftsneutral omstrukturering af kontanthjælpssystemet

Af Bo Billeskov Grünberger

Regeringens støttepartier kritiserer den nye ydelseskommission for at stå i vejen for fjernelsen af kontanthjælpsloftet. Fjernelsen af kontanthjælpsloftet vil betyde flere udgifter i kontanthjælpssystemet, og det vil regeringen netop undgå med den nye ydelseskommission.

– Løsningen er heller ikke bare at fjerne kontanthjælpsloftet uden at erstatte det med noget andet. For kontanthjælp skal være en midlertidig ydelse, og der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til Altinget.

Peter Toftsø, formand for FAOD, bakker op om regeringens ønske om at ville gøre noget for de svageste, men han mener, at de svageste ikke bare er børn og børnefamilier. Han er også kritisk overfor den bundne opgave for kommissionen i, at arbejdet skal munde ud i en udgiftsneutral model.

– Man kan ikke forbedre velfærden, uden at det koster. Så når oppositionen klager over at det bliver dyrere at være dansker, så har de ret. Men der er bare ikke noget at klage over for den lille ekstra udgift vil til gengæld være en rigtig fornuftig investering for os alle, mener Peter Toftsø.


Om ydelseskommissionen

Ydelseskommissionen skal afslutte sit arbejde ved udgangen af 2020 og vil munde ud i en rapport til regeringen med anbefalinger af, hvordan man kan omstrukturere kontanthjælpssystemet.

Ydelseskommissionen består af disse medlemmer:

  • Torben Tranæs, professor ved VIVE
  • Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune og tidligere socialminister
  • Jon Kvist, professor ved Roskilde Universitet, tidligere medlem af Dagpengekommissionen 2014-2015
  • Jytte Andersen (S), tidligere minister for ligestilling, by, bolig og arbejde og tidligere folketingsmedlem
  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, Vive
  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi ved Københavns Universitet, medlem af Det Økonomiske Råd siden 2016.