Nyt fra branchen

Konditaget Lüders vinder Danish Design Award

Foto: Rasmus Hjortshøj.

Konditaget Lüders af JAJA Architects har vundet den internationale designpris, Danish Design Award, i kategorien ”Liveable Cities”.

Et parkeringshus er ofte ”bare” et stykke nødvendigt infrastruktur i en bydel. Men i Århusgadekvarteret i Nordhavn er parkeringshusets tag omskabt til et fantastisk byrum med sports- og legeredskaber i 24 meters højde. I dag vandt Konditaget den internationale designpris, Danish Design Award i kategorien ”Liveable Cities”, skriver By & Havn i nyhederne.

By & Havn er bygherre og ejer af Konditaget Lüders, der er tegnet af JAJA Architects og opført med 5E Byg som entreprenør.

Danish Design Award er årets store danske designbegivenhed, som hylder de bedste designløsninger og viser de mange måder, hvorpå design kan gøre en forskel for vores samfund. Juryen består af 15 medlemmer, der er førende eksperter indenfor dansk og internationalt design, innovation og meget mere.

Normalt offentliggøres vinderne ved et stort anlagt awardshow, men på grund af COVID-19 situationen var dagens begivenhed et online arrangement. Her blev 15 priser uddelt i kategorier, der spænder fra sundhed over ressourcebevidsthed til forbedring af arbejdslivet og altså også kategorien “Liveable Cities”.

 

Foto: Rasmus Hjortshøj.

”Dette er første gang, vi ser et parkeringshus blive levende. Det levende tag er blevet indarbejdet i bygningen på en meget intelligent måde, så folk kan lege og udøve sport, mens de samtidig får adgang til en udsigt, som man normalt skal betale for. Det er denne form for arkitektur, der kan give Danmark en førende rolle internationalt”, lyder det i motivationsteksten til Danish Design Award.

– Århusgadekvarteret er et bæredygtigt bykvarter, der primært består af karrébyggerier, og Konditaget er et svar på udfordringen, hvordan man etablerer sport og leg i et klassisk bykvarter. Kombinationen af aktivitetsmuligheder og den spektakulære udsigt har siden åbningen gjort Konditaget til et populært byrum og samlingssted for kvarterets beboere og besøgende fra nær og fjern. Det er dejligt at blive anerkendt for, siger administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Arkitekt og partner i JAJA Architects, Kathrin Susanna Gimmel, er ligeledes stolt af Danish Design Awarden.

– Med Konditaget er vi lykkedes med et formsprog, der forener flere offentlige funktioner på samme tid, og prisen vil sparke yderligere liv i en international bevægelse, der netop går mod at integrere flere funktioner i offentligt byggeri. Det kan vi forhåbentlig bruge at inspirere til lignende opgaver internationalt, siger arkitekt og partner i JAJA Architects, Kathrin Susanna Gimmel.

 


Fakta

Konditaget Lüders er udviklet af By & Havn i samarbejde med DGI Storkøbenhavn, crossgym- og løbeeksperter samt Lokale og Anlægsfonden.

By & Havn har finansieret faciliteterne med støtte fra Lokale og Anlægsfonden. JAJA Arkitekter har designet og været rådgivere på tagets indretning.

Konditaget Lüders er et 2.400 kvm offentligt byrum med faciliteter til træning, ophold og leg. Faciliteterne ligger på taget af P-hus Lüders på Helsinkigade i Århusgadekvarteret i 24 meters højde. Der er offentlig adgang til Konditaget fra kl. 07:00 – 22:00.

I november 2019 tildelte IOC (Den internationale Olympiske Komité), IAKS (International Association for Sports and Leisure Facilities) og IPC (International Paralympic Committee) en række arkitekturpriser til internationale sports- og fritidsfaciliteter. Konditaget Lüders var blandt medaljevinderne.