DEBAT

Ingen grund til at skælde ud på akademikerne

Gennem den seneste tid er akademikere blevet kritiseret for at være dovne og for fine til at tage jobs i Netto. Men kritikken er forfejlet, viser statistik fra Akademikernes Centralorganisation, der viser, at akademikere bidrager til samfundet og har meget lav ledighed sammenlignet med andre faggrupper

I de sidste uger har der været en ivrig diskussion i landets medier: Er arbejdsløse akademikere dovne og snobbede, når de ikke søger job i Netto, og uddanner vi for mange akademikere i forhold til, hvad arbejdsmarkedet har brug for?

– Det er en sørgelig debat at være vidne til. I stedet for at anerkende at vi har ført en forfejlet beskæftigelsesindsats – og gøre noget ved det, ja, så vælger man at mistænkeliggøre de sagesløse nyuddannede ledige. Det er udøvet mistillid, når den bruges mest ubehageligt, siger Peter Toftsø, formand for FAOD, og fortsætter:

– Det er IKKE en politisk opgave at skabe mistillid til enkelte befolkningsgrupper og splitte befolkningen. Derimod er det den fornemste politiske opgave at skabe løsninger, og få dem til at virke. At vise en vej. At have en vision.

Tal fra Akademikernes Centraladministration viser, at jobsituationen for de fleste akademikere er udmærket. Der er en høj ledighed blandt nyuddannede, men efter to år er ledigheden for akademikere generelt lavere, end den er for andre faggrupper.

Der er enkelte grupper af akademikere, der har højere ledighed end andre, og derfor begyndte man for lidt over fire år siden også at dimensionere nogle uddannelser, så man flyttede studerende fra fag med høj ledighed over i fag med lav ledighed. Det er først næste år, at de første studerende fra de dimensionerede årgange bliver færdige, så man ved endnu ikke, hvilken effekt dimensioneringerne vil have.

Beskæftigelsesborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, kritiserede tilbage i november a-kasserne for at beskytte ”luddovne akademikere”:

– Når kommunen står og siger, at de skal tage et job på et lavere niveau, så er signalet fra a-kassen, at det kan de bare glemme alt om, siger borgmesteren, sagde Cecilia Lonning-Skovgaard dengang.

Peter Toftsø er lodret uenig med borgmesteren og peger på, at ledige ikke har noget ønske om at forblive ledige. Ledige vil derimod gerne have et job.

– Det må være det tætteste man kommer på et politisk selvmord, først at søge vælgernes opbakning, for derefter at beskylde dem for at være luddovne. Vi ved alle at det værste for en ledig, er ikke at have et arbejde. Dem der måtte mene noget andet, taler mod bedre vidende – og har garanteret ikke været der selv, mener Peter Toftsø.