Nyt fra branchen

Horsens opfører DGNB Guld-certificeret daginstitution

Bæredygtighed er et nøgleord for byggeriet af en ny daginstitution i Bygholm Bakker. Visualisering: Skala Arkitekter.

Horsens Kommunes nye daginstitution i Bygholm Bakker af Skala Arkitekter. bliver bygget, så den indfrier kravene til at blive DGNB Guld-certificeret inden for bæredygtigt byggeri.

Når byggeriet af Horsens Kommunes nye daginstitution i Bygholm Bakker går i gang, bliver der stillet høje krav til blandt andet valget af byggematerialer, og hvordan der bliver brugt så få ressourcer som muligt – både under byggeriet, og når institutionen står færdig og tages i brug, skriver Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

Efter projektet har været i udbud, har Horsens Kommune netop udpeget STB Byg som totalentreprenør på det ambitiøse byggeri. En væsentlig del af aftalen mellem kommunen og bygherren er, at den nye daginstitution skal leve op til kravene for at få det såkaldte DGNB Guld-certifikat for bæredygtigt byggeri, der er tegnet af Skala Arkitekter.

– I Horsens Kommune står miljø og klima højt på dagsordenen, og det betyder, at vi også skal tænke bæredygtighed ind, når vi bygger nye kommunale bygninger. Som kommune skal vi hele tiden forsøge at trække mere i den bæredygtige retning. Det her byggeri skal gerne være det første af mange kommunale nybyggerier, som skal DGNB-certificeres, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.

For at blive DGNB-certificeret skal byggeriet evalueres ud fra en række kriterier. Det drejer sig bl.a. om byggematerialernes livscyklus, forbrug af energi og vand under og efter byggeriet, holdbarhed samt indeklima i det færdige byggeri.

Ved byggeriet bliver der også taget højde for, at materialerne på sigt skal kunne genanvendes, hvis institutionen langt ud i fremtiden en dag skal rives ned.

Vi skal lokalt også tage ansvar for, hvordan vi påvirker vores miljø og klima, og derfor skal vi have øje for hele den cirkulære og bæredygtige tankegang. Det er godt for vores miljø, for fremtidens generationer og for de børn og voksne, der får deres daglige gang i den nye institution, siger Peter Sørensen.

 

Bygholm Bakkers situatiosplan.
Visualisering: Skala Arkitekter.

 
Leg og læring i naturen
Den nye bæredygtige daginstitution bliver på knap 1.400 kvm og får plads til 150 børn. Hvis der bliver behov for det, kan institutionen udvides til 220 børn.

Også Tanja Nyborg, direktør for Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune, glæder sig til at se byggeriet tage form – og ikke mindst til, at børnene kan flytte ind i deres nye omgivelser, hvor naturen er lige uden for døren. 

– Udover at vi får et bæredygtigt byggeri er vores pædagogiske arbejde med at inddrage naturen og bevægelse i hverdagen tænkt ind i den nye institution. Den indbyder til, at vi leger og lærer i naturen, samtidig med at institutionen bliver bygget, så den passer ind i landskabet og naturen i området, siger Tanja Nyborg.

Fordelingen af vuggestue- og børnehavepladser bliver ligeligt fordelt, så der bliver fire vuggestuegrupper og fire børnehavegrupper. På rådhuset er forventningen, at der kan tages første spadestik i efteråret, og at byggeriet herefter vil tage ca. et år.