Nyt fra branchen

Holbergskolen blev Årets skolebyggeri 2019

Holbergskolen. Foto: KANT arkitekter.

Moderniseringen af Holbergskolen i København NV er kåret som ”Årets skolebyggeri 2019”.

Nohrcon har kåret Holbergskolen i København NV som ”Årets skolebyggeri 2019” på konferencen ”Fremtidens skole og læringsrum” foran fire andre nominerede skoleprojekter.

En offentlig afstemning og en fagjury afgjorde tilsammen, at det i år var et renoveringsprojekt, der fortjente den prestigefulde pris, skriver Nohrcon i en pressemeddelelse.

Bag moderniseringen står KANT arkitekter og Nøhr og Sigsgaard Arkitektfirma sammen med GHB Landskabsarkitekter.

Juryen fremhævede blandt andet, at moderniseringen har udvist stor respekt for det oprindelige byggeri med superflot resultat til følge.

 

Fra 1953
Skolen fra 1953 er i bevaringsværdiklasse 4 og har gennemgået en omfattende helhedsrenovering. Resultatet er et inspirerende, tidssvarende og energirigtigt læringsmiljø, som blandt andet har givet nye pædagogiske muligheder for gruppearbejde.

Som mange andre danske folkeskoler fra perioden, med røde murstensfacader og teglstenstag, oplevede Holbergskolen i Københavns Nordvestkvarter udfordringer med slidte bygninger, der ikke matchede nye læringsmetoder eller pædagogiske ambitioner.

Målet var derfor at gennemføre en nænsom renovering i tråd med den oprindelige skoles høje kvalitet, arkitektoniske vision og håndværksmæssige omhu – der ville ajourføre skolens bygninger til nutidige krav til indeklima, akustik og fleksible læringsmiljøer.

 

Holbergskolen.
Foto: Jonathan Weimar.

– Holbergskolen og Lundehusskolen var de første to projekter, som vi startede op i TRUST for næsten tre år siden. Vi er rigtig stolte over, at begge projekter blev nomineret til Årets Skolebyggeri. At Holbergskolen har vundet, er blot en understregning af, at et stærkt samarbejde kan skabe nogle unikke og velfungerende fysiske rammer for rigtig mange børn og lærere. Med stor respekt for arkitekt Carl H. Nimbs smukke bygning fra 1953 er det lykkes at fremtidssikre skolen i form af energirenovering og indeklima, som svarer til de fremtidige krav, herunder akustikregulering. Der er etableret nye pædagogiske rum både inde og ude, hvor børn og forældre blandt andet kan se og mærke, at upcycling af byggematerialer ikke længere blot er noget, som politikerne taler om, siger Uffe Bay Smidt, der er partner hos KANT Arkitekter.

 

Holbergskolen.
Foto: Jonathan Weimar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Vi er meget glade og stolte over, at vi med Holbergskolen i dag modtager prisen som Årets Skolebyggeri 2019. Det er en pris, vi er særligt glade for, da projektet på lige fod med Lundehusskolen, er udført i det strategiske partnerskab ByK med TRUST og er beviset på, at vi med indbyrdes tillid, samarbejde og tværfaglighed kan nå rigtig langt. Ved fælles indsats er det lykkedes os at nå i mål med en nænsom og bæredygtig renovering, der med arkitektonisk enkle virkemidler, fører elever og lærere sikkert ind i fremtiden med nye inspirerende læringsmiljøer og pædagogiske potentialer, siger Mads Koch, partner i Nøhr og Sigsgaard Arkitektfirma.

Nohrcons kåring af Årets skolebyggeri har til formål at øge interessen for og indsigten i godt skolebyggeri, hvilket også er i fokus på konferencen ”Fremtidens skole og læringsrum”, hvor eksperterne går mere i dybden med emnet – til gavn for både børn, unge og undervisere – og samfundet som helhed.

 

Holbergskolen.
Illustration: GHB Landskabsarkitekter.

– Holbergskolen er den første færdiggjorte helhedsrenovering i regi af vores strategiske partnerskab med TRUST. Jeg er glad for, at partnerskabet har båret frugt og resulteret i et byggeri, som nu officielt kan kalde sig Danmarks bedste skolebyggeri. Det er lykkedes at opdatere en bevaringsværdig 50’er skole med stor respekt for fortidens høje håndværksmæssige standarder. De nedslidte undervisningslokaler er omdannet til inspirerende læringsmiljøer, der er smukt afstemt med den oprindelige arkitektur. Takket være stor fleksibilitet fra både skolens brugere og håndværkerne har det været muligt at aflevere rettidigt samtidig med, at skolen har været i brug i hele renoveringsperioden, siger  byggechef Kasper Graae Wulff, Byggeri København.

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, fortalte, at Københavns folkeskoler har gennem de senere år fået et kæmpe løft.

– Vi har sat penge af til at helhedsrenovere knap 60 skoler, vi har bygget nye, flotte skoler og vi har styrket den faglige kvalitet. Det har båret frugt, og i dag vælger flere og flere folkeskolen. Tillykke til Holbergskolen med den flotte pris, sagde overborgmester Frank Jensen (S) ved overrækkelsen.

 

Fagjuryens udtalelse
“Der er gjort meget for at udvikle skolens rum med respekt for den oprindelige bygning, både mht. valg af gulvbelægning, vinduer og lofter. Således bærer renoveringen præg af at være foretaget med en klar æstetisk sans for deltaljer, materialer og farver i sammenhæng med skolens funktioner, krav og anvendelse.”

“Projektet kombinerer på fineste vis respekten for det oprindelige byggeri og den tids holdninger til skole, didaktik og pædagogik – og så moderniseringen i en bygningsmæssig optimering og anvendelse, som matcher nutidens behov. Som renoveringsprojekt – superflot.”

“Rummene viser respekt for brugerne.”

 

 

 

 

 


De fem nominerede

FYNs HF, Odense
Grøndalsvængets Skole, København NV
Lundehusskolens autismeafsnit, København Ø
Roskilde Festival Højskole, Roskilde
Holbergskolen, København NV
 Om kåringen

7. gang Nohrcon uddeler prisen (se videoer med tidligere vindere her)
Jury vurderer indkomne forslag og nominerer fem
Offentlig afstemning om de fem projekter
Vinderen kåres på skolekonferencenFakta om vinderprojektet

Projekt afsluttet: 2019
Type: Helhedsrenovering
Areal: 9.500 kvm
Anlægssum: 82 millioner kronerTeamet bag vinderprojektet

Bygherre: Københavns Kommune, ByK
Team: TRUST (Strategisk partnerskab)
Arkitekt: KANT arkitekter A/S + NØHR & SIGSGAARD ARKITEKTFIRMA A/S
Landskabsarkitekt: GHB Landskabsarkitekter
Ingeniør: DOMINIA & Norconsult
Entreprenør: Enemærke & Petersen
Andre involverede: Krydsrum Arkitekter/Reskur1.300 stemte, og de skrev blandt andet dette

Holbergskolen! Gammel vin på nye flasker – sådan.
En flot renovering med respekt for skolens originale udtryk samt indarbejdelse af alt hvad en moderne skole har brug for. Bare virkelig flot!
Showcase for arbejde med genbrugsmaterialer og stærk udvikling af bygningskulturarven.
Smuk renovering, og alligevel kan jeg genkende min gamle skole, hvor jeg gik fra 1961- 1970.
Skolen har trængt til et løft i +40 år og har forbedringen er et kvantespring ift. brugerglæde, indeklima og den daglige brug af faciliteter.
Enkelt, udtryksfuldt, smukt – gode rammer for læring og liv.
Form og funktion understøtter hinanden. Det er tidsløst og kan derfor holde stilmæssigt i årevis. Er imponeret over at den renoverede del taler ind i det eksisterende i stedet for at skulle fremhæve en arkitekts kæphest. Vældig flot gjort.
Fordi renoveringen som en stærk, men nænsom hånd har løftet hele skolen, så den ligner sig selv igen med sit smukke 50’er-look – men nu så bygningerne kan ånde og akustikken følge med.
Stimulerende læringsmiljø.
Min søn er lige startet på skolen og jeg er meget glad for den modernisering skolen har været igennem og at man har bevaret det traditionelle særpræg skolen har. Det betyder meget for mig at folkeskolen også udvikler sig på de fysiske rammer og gør Holbergskolen endnu mere attraktiv for alle borgere i Kbh. NV.