Nyt fra branchen

Henning Larsen transformerer centralt byområde i Bruxelles

Illustration: Henning Larsen.

Henning Larsen skal transformere et af Bruxelles centralt byområder ved den travle Place de Brouckère. Målet er at skabe en pulserende, mixed-use destination.

Henning Larsen skal transformere et af Bruxelles centrale byområder. Henning Larsens vision for karréen, der ligger ud til den travle Place de Brouckère, er inspireret af historiske og samtidige designreferencer. Målet er at skabe en pulserende, mixed-use destination i det 21. århundredes by. Det skriver Henning Larsen i nyhederne.

Place de Brouckère var oprindeligt et populært samlingssted i den belgiske hovedstad, men i takt med bilernes indtog i byen og opførelsen af efterkrigstidens industrialiserede byggeri mistede pladsen sin popularitet. Som følge af udviklingen flyttede mange af Bruxelles indbyggere til mere perifere bykvarterer og efterlod således et centrum i bymæssigt forfald.

Vores vision for transformationen af De Brouckère-karréen er derfor at tilføre 48.000 m2 erhverv, bolig, hotel og grønne områder til byen, som understøtter stedets potentialer og bevarer dets historiske karakter, skrver Henning Larsen i nyhederne.

Lokale kræfter har de senere år formået at bringe fodgængerne og bylivet tilbage til Bruxelles centrum. I forlængelse heraf transformeres De Brouckère-karréen til lejligheder og studieboliger i et omfang, der er sjældent set i byens centrum. Den eksisterende bygning ”pakkes ind” i 311 nye boliger, der henvender sig til både etablerede købere og studerende. Et stort, fælles gårdrum med små haver og grønne facader mod syd og vest tilbyder beboerne et rekreativt frirum. Detailhandel og erhverv, som udgør næsten en fjerdedel af det samlede areal, er placeret i bygningens nederste etager og forbinder således bygningen med livet i gadeplan. 

 

Illustration: Henning Larsen.

 

 

Bevarer det oprindelige
Bygningens design balancerer Bruxelles barokke kulturarv med en moderne tilgang til formgivning og skala. De ikoniske facader fra 1900-tallet, der vender ud mod Place de Brouckère, bevares uden på en ny konstruktion. De øvrige facader får et mere nutidigt udtryk, opbygget af moduler, som skifter for hver 18.-20. meter i et forsøg på at imødekomme en mere menneskelig skala. En stor variation i murværket nedskalerer bygningsmassen yderligere. 

Skift i farver og materialer understreger bygningens forskellige funktioner og mødet mellem nyt og gammelt. Størstedelen af byggeriet er beklædt med mursten, der skaber en samhørighed med de omkringliggende karréer. Øverst – over de historiske tage – er bebyggelsen beklædt med slanke, lyse materialer, der som en svævende sky symboliserer et nyt syn på moderne byliv. 

Henning Larsen udvikler De Brouckère i samarbejde med studio a2rc fra Brussels, Imoobel Group og BPI. Byggeriet går efter planen i gang i løbet af 2021 og forventes at stå færdigt i 2024.