Nyt fra branchen

Henning Larsen skal udvide Opéra Bastille i Paris

Illustration: Henning Larsen.

Henning Larsen skal udvide Paris' største operahus. Projektet er lavet vinderforslaget sammen med de franske arkitekter Reichen & Robert, scenelysdesignerne dUCKS, PEUTZ akustikkonsulenter og CET Engineering.

Henning Larsen Arkitekter skal udvide Paris’ største operahus med ny scene, publikumsfoyer og workshop-faciliteter til operaens mange medarbejdere, skriver Henning Larsen i nyhederne.

Efter en et år lang designkonkurrence bliver den originale bygning fra 1989, som huser Paris National Opera, nu udvidet og fuldendt. Projektet tilføjer workshop-faciliteter, en udvidelse og nytænkning af publikumsområder, der vil åbne sig ud mod gadeplan, samt en ny scene til forestillinger med plads til 800 publikummer.

Henning Larsen har lavet vinderforslaget sammen med de franske arkitekter Reichen & Robert, scenelysdesignerne dUCKS, PEUTZ akustikkonsulenter og CET Engineering.

Illustration: Henning Larsen.

Søren Øllgaard, Partner og ansvarlig for projektet, definerer vinderforslaget som resultatet af stærkt samarbejde

– At udvide og ombygge en opera kræver viden og stor teknisk kunnen. Det opnår man kun ved at arbejde tværdisciplinært. Vi har haft et rigtig stærkt internationalt team, der har gjort det muligt at blande vores egen arkitektoniske identitet med Carlos Otts arv og fuldføre den oprindelige vision for Opéra Bastille, siger Søren Øllgaard.

Udvidelsen af operaen skal være en katalysator for bylivet i et af Paris’ mest folkerige bydele. En ambition som operaen havde fra sin åbning i 1989, men som først nu for alvor bliver forløst.

Illustration: Henning Larsen.

 

– Vi hædrer og aktiverer potentialet i den eksisterende arkitektur, men åbner også bygningen op til omgivelserne. Bastille-pladsen er central i den franske selvbevidsthed. Med vores forslag ville vi gerne skabe socialt liv i og omkring operaen, der forbinder sig til områdets historiske betydning i det moderne Frankrig, siger Søren Øllgaard.

Dette vil blandt andet ske ved at parken Viaduc des Arts’, som ligger på et hævet, tidligere banelegeme, bygges sammen med operaen og giver parkens planter mulighed for at vokse sammen med bygningen. Samtidig etableres en indendørs gade i to niveauer, som giver plads til cafeer og restauranter man kan tilgå fra gadeplan. Bag kulisserne vil en omfattende renovering og udvidelse af værksteder og øvefaciliteter forbedre arbejdsvilkårene for Opéra Bastilles snedkere, skræddere og artister. Operaens anden scene, Salle Modulable, har stået ufærdig hen siden 1989. Henning Larsen får nu til ansvar at fuldende og reformulere hvorledes en moderne fleksible operascene skal se ud. En scene som skal kunne anvendes til alt fra rockkoncerter, teater, opera og klassisk musik.

 

Illustration: Henning Larsen.

Den uruguayanske arkitekt Carlos Ott designede Opéra Bastille i 1983, som en del af Frankrigs Grands Projets-initiativ, der skulle skabe nye arkitektoniske vartegn i Paris. Placeret mellem den historiske Place de la Bastille-pladsen og parken Viaduc des Arts, er operaen et vartegn i Paris’ travle 12. arrondissement.

 

Illustration: Henning Larsen.

Henning Larsens design og transformation af operaen vil tilføre skandinavisk fokus på bæredygtige materialer og demokratisk design til Carlos Otts originale arkitektur. Franck Fdida, der selv kommer fra Paris, vil lede Henning Larsens projektteam i tæt samarbejde med Reichen & Robert, dUCKS, PEUTZ og CET Engineering.

 

Illustration: Henning Larsen.